Wykonanie
Chleby,
chlebki,
bułki, codziennie coś innego. Czasem coś "starego" wypróbowanego, innym razem zupełnie coś nowego. Szukam, wybieram, mieszam, dodaję coś od siebie i powstają kolejne domowe wypieki. Tym razem zapraszam Was na chlebek żytni na zakwasie z prażonym
słonecznikiem, pieczony nie w maszynie lecz w tradycyjny sposób.

Składniki na zaczyn:- 1 łyżka zakwasu żytniego - koniecznie dokarmionego wcześniej (min. 10-12 godz. wcześniej)- 150 ml
wody- 150 g
mąki żytniej chlebowej typ 720Składniki na
chleb właściwy:- 380 g
mąki żytniej chlebowej typ 720- 1,5 łyżeczki
soli- 0,5 łyżeczki
drożdży suszonych- 200 ml
wody o temp. pokojowej- 50 g prażonego
słonecznika
Przepis na zaczyn:- dzień przed pieczeniem wymieszać składniki na zaczyn, czyli: zakwas,
wodę i
mąkę- miskę przykryć folią i odstawić na 12-18 godzinPrzepis na
chleb właściwy:- na suchą patelnię wsypać
słonecznik, podpiekać ok. 5 min, wystudzić- wszystkie składniki (oprócz
słonecznika )na
chleb dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować- dodać uprażony i wystudzony
słonecznik- keksówkę wysmarować
oliwą i wysypać
otrębami- do keksówki przełożyć ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (na ok. 2-6 godz.) w zależności jak będzie rosło, ma podwoić swoją objętość- keksówkę włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temp. 230 st. i piec ok. 30 min, po tym czasie zmniejszyć temp. do 210 st. i piec kolejne 30 min.- czas pieczenia zależy jak szybko nagrzewa się piekarnik, w trakcie warto sprawdzać czy za bardzo się nie przypiekaSmacznego.źródło: Pracownia Wypieków