Wykonanie

Składniki:1/2 opakowania mieszanki do domowego wypieku
chleba "
Chleb żytni" (500g)10 g
suszonych drożdży,350 ml
wody o temperaturze pokojowej,1 łyżka
oliwy,1/2 łyżeczki
soli,5 łyżek
otrębów owsianych5 łyżek
słonecznika łuskanego + 1-2 łyżki do posypania
chleba,tłuszcz i
bułka tarta do posypania foremki.Wykonanie:
Mąkę,
sól,
otręby,
słonecznik i
suszone drożdże wymieszać w dużej misce, a następnie wlać do nich
wodę i
oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać w misce. Ciasto wyrabiać 8 minut. Następnie odstawić na 30 minut,
potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie
bułką tartą formy (ja miałam 12x25cm) tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 2 godz). Po tym czasie górkę
chleba posmarować za pomocą pędzelka
woda i posypać
słonecznikiem. Wstawić na ok godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.

