Wykonanie

Upiekłam toskański
chleb na drożdżach, tym samym dołączyłam do Sierpniowej piekarni. Chlebek do wspólnego pieczenia wybrała Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami", a przepis pochodzi stąd . Akcje poprowadziła
Magda z "Konwaliowej kuchni". Faktycznie jest to idealny
chleb na lato. Lekki, a przez dodatek większej niż zazwyczaj ilości
wody ma bardzo mięciutki miękisz. Ponieważ orginalny
chleb toskański jest dodatkiem do innych potraw pieczony jest bez
soli, do mojego jednak
sól dodałam. Mając w pamięci
chleb upieczony przez moje gapiostwo bez
soli, wolałam nie ryzykować i dodałam
sól. Co tu dużo mówić, był niejadalny.
Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. Po raz pierwszy udało mi się zgrać czasowo i wziąć udział we wspólnym pieczeniu
chleba. Nie ukrywam, iż wybór
chlebka bardzo mi się spodobał.Ponieważ nie używam
mąki pszennej,
chleb upiekłam z
mąki orkiszowej. Nie udało mi się zachować z przepisu długiego czasu wyrastania ciasta. Przy panujących upałach to warunek nie do spełnienia. Upiekłam go z połowy porcji i całe szczęście, bo bochen był niezwykle okazały, a dwa nie zmieściłyby się w piekarniku.

Składniki:500 g
mąki orkiszowej 630( w tym 50 g pełnoziarnistej)350 g letniej
wody25 g
oliwy1 łyżeczka
miodu1 czubata łyżeczka
soli1 op.
suszonych drożdżyWykonanie:składniki umieścić w misie miksera i hakiem do
ciasta drożdżowego zagnieść luźne, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętościpo tym czasie ciasto wyrzucić na blat i powtórnie zagnieść podsypując
mąką. Ułożyć w misce lub koszyczku do wyrastania, obficie wysypanym
mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania w międzyczasie nagrzać piekarnik. W piekarniku ułożyłam kamień i
chleb piekłam na kamieniuwyrośniety
chleb wyrzucić na rozgrzany kamień lub blachę i piec 20 minut w 230`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 20 minut. Na początku pieczenia zaparować piekarnikstudzić na kratceSMACZNEGO !P.S Grzanki z
chleba toskańskiego smakują fenomenalnie

Oto lista wszystkich uczestników wspólnego pieczenia toskańskiego bochenka:Baby w kuchniCo mi w duszy gra
Grahamka, weka,
kajzerkaKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiMoje domowe kucharzenieNie-ład mAlutkiOgrody babilonuPara w kuchniPolska zupaStare garyW poszukiwaniu slow lifeZacisze kuchenne