Wykonanie
Sierpniowa piekarnia .. tym razem
chleb toskański i akcja prowadzona przez Konwalie w kuchni ...u mnie w
sumie nie jest do końca to
chleb toskański...bo jest ze zwykłej
mąki a nie
mąki typu 00..ja w
sumie nawet w sklepach takiej nie szukałam..no i ja dałam
sól..u mnie
chleb bez
soli jednak nie miałby "wzięcia" ..a tak został zjedzony ze smakiem.

Przepis z tej strony – klik [ ja zrobiłam z połowy porcji]1000 g
mąki typu 00 [ dałam typ 450]700 ml ciepłej
wody50 g
oliwy2 łyżeczki
cukru4,5 łyżeczki
suszonych drożdżyRozpuścić
drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać, że
woda ma być tylko lekko ciepła. Umieścić
mąkę na blacie i dodawać po trochu
wodę z
drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść na blacie podsypanym
mąką, a następnie podzielić je na dwie lub więcej części, uformować bochenki, przykryć ponownie wilgotną ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę. Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż
chleb zbrązowieje.Uwaga!Główną cechą toskańskiego
chleba, oprócz braku
soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański
chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego ilość
wody jest większa w porównaniu do innych przepisów na
chleb.Jak uzyskać chrupiacą skórkę? Gdy
chleb jest upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić
chleb wewnątrz przez kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić.Kolejna wskazówka, aby uzyskać chrupiący
chleb: umieścić naczynie z
wodą w piekarniku i pozostawić go tam w pierwszym etapie pieczenia (20 minut).
Chleb dobrze się przechowuje przez kilka dni w papierowej torebce lub owinięty w pergamin.









Blogerki, które brały udział w sierpniowej piekarni [ dziękuję bardzo]BaBy w kuchniCo mi w duszy graGotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i
kajzerka...Konwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiMoje domowe kucharzenieNie-ład mAlutkiOgrody babilonuPara w kuchniPolska zupaSmakowitychleb.plStare garyW poszukiwaniu slow lifeZacisze kuchenne