Wykonanie

I nadszedł czas na kolejne spotkanie w naszej wirtualnej piekarni. Nie ukrywam, że tęsknię i czekam z niecierpliwością na te comiesięczne propozycje. Tym razem
chleb Toskański wybrała dla nas Amber Jakbym się przeniosła do
winnicy z zeszłorocznych wakacji...Jak miło:-) Maczany w
oliwie lub oblany nią obficie...Cudo!

Składniki:przepis z tej strony – klik !1000g
mąki typu 00700ml ciepłej
wody50g
oliwy2 łyżeczki
cukru4,5 łyżeczki
suszonych drożdżyJa dodałam
sól (10 g na tę ilość ciasta).Przygotowanie:1. Rozpuścić
drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać, że
woda ma być tylko lekko ciepła.2. Umieścić
mąkę na blacie i dodawać po trochu
wodę z
drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut.3. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść na blacie podsypanym
mąką, a następnie podzielić je na dwie lub więcej części, uformować bochenki, przykryć ponownie wilgotną ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę.4.Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż
chleb zbrązowieje.Uwaga!Główną cechą toskańskiego
chleba, oprócz braku
soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański
chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego ilość
wody jest większa w porównaniu do innych przepisów na
chleb.Jak uzyskać chrupiacą skórkę? Gdy
chleb jest upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić
chleb wewnątrz przez kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić.Kolejna wskazówka, aby uzyskać chrupiący
chleb: umieścić naczynie z
wodą w piekarniku i pozostawić go tam w pierwszym etapie pieczenia (20 minut).
Chleb dobrze się przechowuje przez kilka dni w papierowej torebce lub owinięty w pergamin.Uwagi: ja swój
chleb wyrabiałam w mikserze, dodałam
sól i robiłam z połowy ilości składników .

BaBy w kuchniCo mi w duszy graGotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i
kajzerka...Konwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiMoje domowe kucharzenieNie-ład mAlutkiOgrody babilonuPara w kuchniPolska zupaSmakowitychleb.plStare garyW poszukiwaniu slow lifeZacisze kuchenne