ßßß Cookit - przepis na Cukinia na słodko...czyli ciasto grzechu warte.

Cukinia na słodko...czyli ciasto grzechu warte.

nazwa

Wykonanie

Wróciłam po krótkiej przerwie. Znów pełna energii i zapału do gotowania, pieczenia i kucharzenia :) W ogródku wysyp warzyw :) Pomidorów, fasoli i cukinii. No właśnie cukinii, którą bardzo lubię zarówno w leczo, w formie placków jak i wersji faszerowanej, oraz na słodko. Tak, tak na słodko również. W wyjątkowo szybkim i bardzo smacznym cieście z warzywem tym w roli głównej. Ciasto-chlebek z cukinii (która jest tu prawie niewyczuwalna) jest bardzo wilgotne i miękkie. Świetnie smakuje do kubka porannej kawy :) Plusem tego przepisu jest to, że dowolnie można kombinować z dodatkami. Można zrobić wersję czekoladową (z kakao), wersję podwójnie czekoladową (z kakao i czekoladą), dodać rodzynki, orzechy lub ziarna. Możliwości jest wiele, ale smak zawsze pozostanie ten sam....
Składniki:
2 szklanki (startej na tarce o średnich oczkach) cukinii
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
3 duże jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczka olejku rumowego
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki proszku po pieczenia
Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym i olejkiem na puszystą masę. Dodać olej. Stopniowo dosypywać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i cynamonem. Do ciasta dodać startą cukinię oraz wiórki kokosowe. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką foremki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/08/cukinia-na-sodkoczyli-ciasto-grzechu.html