Wykonanie
Wróciłam po krótkiej przerwie. Znów pełna energii i zapału do gotowania, pieczenia i kucharzenia :) W ogródku wysyp warzyw :)
Pomidorów,
fasoli i
cukinii. No właśnie
cukinii, którą bardzo lubię zarówno w leczo, w formie placków jak i wersji faszerowanej, oraz na słodko. Tak, tak na słodko również. W wyjątkowo szybkim i bardzo smacznym cieście z warzywem tym w roli głównej. Ciasto-chlebek z
cukinii (która jest tu prawie niewyczuwalna) jest bardzo wilgotne i miękkie. Świetnie smakuje do kubka porannej
kawy :) Plusem tego przepisu jest to, że dowolnie można kombinować z dodatkami. Można zrobić wersję
czekoladową (z
kakao), wersję podwójnie
czekoladową (z
kakao i
czekoladą), dodać
rodzynki,
orzechy lub ziarna. Możliwości jest wiele, ale smak zawsze pozostanie ten sam....

Składniki:2 szklanki (startej na tarce o średnich oczkach)
cukinii2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru3 łyżki
wiórków kokosowych3 duże
jajka1 łyżeczka
cukru wanilinowego1/2 łyżeczka
olejku rumowego1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki
cynamonu1 1/2 łyżeczki proszku po pieczenia
Jajka ubić z
cukrem,
cukrem wanilinowym i
olejkiem na puszystą masę. Dodać
olej. Stopniowo dosypywać po łyżce przesianej
mąki z proszkiem i
cynamonem. Do ciasta dodać startą
cukinię oraz
wiórki kokosowe. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i wysypanej
bułką foremki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto można posypać
cukrem pudrem. Smacznego!