Wykonanie
Przepis zapewne stary jak świat. Jednak ze względu na to, że istnieje mnóstwo szkół jego przygotowywania, podaję wam mój sposób przyrządzania tej potrawy, która swój smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim odpowiednio dobranym składnikom i
przyprawom. Z domu rodzinnego pamiętam je w wersji bez
marchewki, wymieszane i serwowane z
kefirem. W mojej wersji są z dodatkiem
marchewki, ale nie wymieszane i już tradycyjnie ze szklanką zimnego
kefiru. Oczywiście
ziemniaki pieczone, najlepiej smakują latem, pieczone na ognisku, ale dlaczego mielibyście zrezygnować z ich przygotowania tylko ze względu na
porę roku? Ja nie rezygnuję, tym bardziej, że w ich przygotowaniu dzielnie pomagają mi moje chłopaki, obierając i krojąc składniki....

Składniki:20 większych
ziemniaków (ilość zależna od wielkości garnka)2 duże
marchewki2 średnie
buraki3 średnie
cebule50 dag dobrej
kiełbasy np.
podwawelskiej20 dag wędzonego
surowego boczku2 łyżki
margaryny1
natka pietruszki6
liści laurowych8 kulek
ziela angielskiegoczarny pieprz świeżo zmielony
sól (do smaku)1 łyżeczka
przyprawy do ziemniaków1 łyżeczka suszonego
majeranku1/2 łyżeczki
czosnek granulowany1/2 łyżeczki
papryki słodkiejZiemniaki,
buraki,
marchew i
cebulę obieramy.
Ziemniaki,
buraki i
marchew kroimy w około 0,5 cm plasterki,
cebulę w piórka,
kiełbasę w plasterki,
wędzony boczek w słupki. Wszystkie
przyprawy (oprócz
ziela angielskiego i
liści laurowych) mieszamy ze sobą. Spód naczynia (z grubym dnem) i ścianki smarujemy
margaryną. Warstwami układamy
ziemniaki,
cebulę,
kiełbasę,
boczek,
marchew i
buraki. Posypujemy przyprawiamy, dodajemy ziela, liście i sypiemy
natką pietruszki. Tak postępujemy, aż do wyczerpankia składników. Na wierzchu układamy
ziemniaki posypane
przyprawami i kilka wiórek
margaryny. Całość nakrywamy folią aluminiową i szczelnie przykrywamy pokrywką. Pieczemy na kuchence na średnim gazie około 1 godziny. Podajemy ze schłodzonym
kefirem.