ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki pieczone (pieczonki)

Ziemniaki pieczone (pieczonki)

nazwa

Wykonanie

Przepis zapewne stary jak świat. Jednak ze względu na to, że istnieje mnóstwo szkół jego przygotowywania, podaję wam mój sposób przyrządzania tej potrawy, która swój smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim odpowiednio dobranym składnikom i przyprawom. Z domu rodzinnego pamiętam je w wersji bez marchewki, wymieszane i serwowane z kefirem. W mojej wersji są z dodatkiem marchewki, ale nie wymieszane i już tradycyjnie ze szklanką zimnego kefiru. Oczywiście ziemniaki pieczone, najlepiej smakują latem, pieczone na ognisku, ale dlaczego mielibyście zrezygnować z ich przygotowania tylko ze względu na porę roku? Ja nie rezygnuję, tym bardziej, że w ich przygotowaniu dzielnie pomagają mi moje chłopaki, obierając i krojąc składniki....
Składniki:
20 większych ziemniaków (ilość zależna od wielkości garnka)
2 duże marchewki
2 średnie buraki
3 średnie cebule
50 dag dobrej kiełbasy np. podwawelskiej
20 dag wędzonego surowego boczku
2 łyżki margaryny
1 natka pietruszki
6 liści laurowych
8 kulek ziela angielskiego
czarny pieprz świeżo zmielony
sól (do smaku)
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki czosnek granulowany
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Ziemniaki, buraki, marchew i cebulę obieramy. Ziemniaki, buraki i marchew kroimy w około 0,5 cm plasterki, cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki, wędzony boczek w słupki. Wszystkie przyprawy (oprócz ziela angielskiego i liści laurowych) mieszamy ze sobą. Spód naczynia (z grubym dnem) i ścianki smarujemy margaryną. Warstwami układamy ziemniaki, cebulę, kiełbasę, boczek, marchew i buraki. Posypujemy przyprawiamy, dodajemy ziela, liście i sypiemy natką pietruszki. Tak postępujemy, aż do wyczerpankia składników. Na wierzchu układamy ziemniaki posypane przyprawami i kilka wiórek margaryny. Całość nakrywamy folią aluminiową i szczelnie przykrywamy pokrywką. Pieczemy na kuchence na średnim gazie około 1 godziny. Podajemy ze schłodzonym kefirem.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/02/ziemniaki-pieczone-pieczonki.html