Wykonanie
Absolutnie najpyszniejsze pierogi jakie ostatnio
jadłam. Domowe, najlepsze, z farszem ze
szpinaku i
ricotty, kremowym...rozpływającym się w ustach, delikatnym. Uwielbiam
szpinak pod każdą postacią, podobnie jak włoskie
sery. Połączyłam te składniki w jednym daniu dokładając do tego bardzo delikatne, polskie ciasto na pierogi. Ten mariaż okazał się wybitnie udany.

Składniki:Ciasto:500 g
mąki pszennej250 ml gorącej
wody2
żółtka1 1/2 łyżki stopionego
masła1/2 łyżeczki
soliFarsz:450 g
mrożonego szpinaku250 g
sera ricotta4 łyżki
startego sera grana padano lub
parmezanu1 średnia
cebula2 ząbki
czosnkusól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)1/4 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej1 łyżka
olejuDodatkowo:2
cebule1 łyżka
masła1 łyżka
olejuszczypta
cukru

Farsz: Na
oleju zeszklić posiekaną drobno
cebulę. Dodać
mrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania
wody. Do
szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Całkowicie wystudzić. Dodać
ricottę i
starty ser grana padano. Wymieszać.Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 1 1/2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.Na patelni, na
oleju z dodatkiem
masła zeszklić pokrojone na
pióra cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę
cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną
cebulą. Smacznego!Rady: Farsz do tych pierogów powinien być dobrze doprawiony.