ßßß
Składniki:330 ml śmietany 30 %150 ml mleka2 łyżki domowego cukru waniliowego4 łyżeczki żelatyny3/4 szklanki jagódDodatkowo:10 truskawek1 łyżeczka cukru pudru
Do rondla wlać śmietanę, mleko i wsypać cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru i podgrzania śmietany. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do gorącej śmietany i energicznie rozmieszać. Część jagód wrzucić do śmietany i lekko ugnieść. Pozostałe jagody wsypać do foremek. Przestudzoną śmietanę przelać do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Przed podaniem panna cottę wyciągnąć na talerzyk i polać musem truskawkowym. Smacznego!Rady:Domowy cukier waniliowy można zastąpić zwykłym cukrem i miąższem z 1 laski wanilii.Do panna cotty można użyć jagód mrożonych.