Panna Cotta [ z włoskiego: gotowana śmietanka] to delikatny deser pochodzący z północnych Włoch. Jest bardzo prosta w wykonaniu. Można ją serwować z różnymi dodatkami: musem truskawkowym lub malinowym, polewą czekoladową itp.Składniki( na 6 porcji):500 ml śmietany 36 %250 ml mleka5 łyżek cukrulaska waniliiżelatyna: ok 10-15 gMus truskawkowy:truskawki ( ok 1 kubek)cukier do smakuMleko, śmietanę, cukier i wanilię gotujemy w garnku aż do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy wanilię, zeskrobujemy miąższ ze środka i dodajemy do garnka. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Całość przelewamy do foremek czekamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Mus truskawkowy: truskawki wraz z cukrem blendujemy i odstawiamy do lodówki.Stężoną Panna Cotte wyjmujemy z foremek (dużym ułatwieniem będzie wstawienie foremki do gorącej wody na 5-10 sekund), polewamy musem truskawkowym. Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty i migdałów.Smacznego!