ßßß Cookit - przepis na Panna Cotta z musem truskawkowym.

Panna Cotta z musem truskawkowym.

nazwa

Wykonanie

Panna Cotta [ z włoskiego: gotowana śmietanka] to delikatny deser pochodzący z północnych Włoch. Jest bardzo prosta w wykonaniu. Można ją serwować z różnymi dodatkami: musem truskawkowym lub malinowym, polewą czekoladową itp.
Składniki( na 6 porcji):
500 ml śmietany 36 %
250 ml mleka
5 łyżek cukru
laska wanilii
żelatyna: ok 10-15 g
Mus truskawkowy:
truskawki ( ok 1 kubek)
cukier do smaku
Mleko, śmietanę, cukier i wanilię gotujemy w garnku aż do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy wanilię, zeskrobujemy miąższ ze środka i dodajemy do garnka. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Całość przelewamy do foremek czekamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mus truskawkowy: truskawki wraz z cukrem blendujemy i odstawiamy do lodówki.
Stężoną Panna Cotte wyjmujemy z foremek (dużym ułatwieniem będzie wstawienie foremki do gorącej wody na 5-10 sekund), polewamy musem truskawkowym. Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty i migdałów.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/03/panna-cotta-z-musem-truskawkowym.html