Wykonanie
Dostałam piękny kawałek wędzonego
halibuta :) Wiecie, że mam słabość do ryb, a już do wędzonych w szczególności. Postanowiłam zrobić pastę do kanapek, w sam raz na pożywne śniadanie. Pasty kanapkowe to jeden z moich ulubionych dodatków do
pieczywa. Pastę podałam na pysznym
wiejskim chlebie.
Pisałam Wam niedawno, że zostałam zaproszona do przetestowanie gotowych mieszanek
chlebowych. Otrzymałam 5 mieszanek na
chleby i 1 mieszankę do pizzy włoskiej. Jak wiecie, dużą wagę przywiązuję do jakości produktów, które podejmuję się testować. I tym razem było tak samo. W paczce od producenta znalazły się:
chleb razowy słonecznikowy z
dynią 100% żytni,
chleb pasterski,
chleb drwala,
chleb graham,
chleb wiejski oraz mieszanka na włoską pizzę. Mieszanki, które otrzymałam można przygotować metodą tradycyjną (w piekarniku) lub w automacie do wypieku
chleba. Mieszanki nie zawierają GMO (o którym ostatnio głośno), nie ma w nich konserwantów, ani składników "E". Zawierają za to dobre gatunki
mąki, naturalny kwas pszeniczny, naturalny zakwas żytni,
sól i
drożdże instant. Niektóre z mieszanek wzbogacone są ziarenkami. Wszystkie otrzymane przeze mnie mieszanki są o wadze 500 g. W każdej z nich znajdują się (osobno zapakowane)
torebki z gotowymi mieszankami, które należy połączyć z
wodą. Mieszanki zapakowane są dodatkowo w mocne papierowe
torebki, które chronią zawartość przed rozsypaniem czy np. zwilgotnieniem. Na odwrocie opakowania dokładnie opisany został sposób przygotowania
chleba, krok po kroku, dzięki
czemu, nawet osoby początkujące bez problemu poradzą sobie z jego przygotowaniem. Ceny producenta są bardzo atrakcyjne, jak na
mieszanki chlebowe takiej jakości. Warto zapoznać się z ofertą, tym bardziej, że producent kładzie naciska na jakość swoich produktów i zadowolenie klienta. Takie mieszanki są świetnym produktem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na kucharzenie, ale chciałyby cieszyć się smakiem samodzielnie upieczonego
chleba. To także idealny produkt dla osób, które cenią sobie smak domowego
pieczywa i przeciwników marketowego pseudo
pieczywa.Wszystkie
chlebki możecie zamówić na stronie producenta: http://chlebnazdrowie.pl/ oraz http://wypiekacz.com.pl//Na pierwszy "rzut" poszedł
chleb wiejski. Z braku czasu na pieczenie
chleba tradycyjną metodą skorzystałam z pomocy automatu, wykorzystując program podstawowy szybki, choć myślę, że lepszy byłby w tym przypadku program dłuższy, bo chlebek trochę opadł na środku, nie wpłynęło to jednak na jego smak. Tak jak się spodziewałam - to jeden z najpyszniejszych
chlebów jakie
jadłam, naturalnie wilgotny, pożywny, choć po posiłku czuje się sytość, ale nie ociężałość. Ten
chleb pachnie po prostu prawdziwym domowym
pieczywem. Właśnie takiego efektu się spodziewałam :) Już niedługo kolejne testy mieszanek
chlebowych :)


A teraz przepis na pyszne śniadanie:
Chleb wiejski:1 opakowanie mieszanki chlebowej -
chleb wiejski320 g
wody o temp. 26 stopni300 g wędzonego
halibuta3
jajka na twardo2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka posiekanego świeżego
tymiankusólczarny pieprz świeżo zmielony


Chleb przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Rybę pozbawić ości i rozdrobnić. Dodać starte na dużych oczkach
jajka na twardo. Dodać
sok z cytryny,
majonez,
sól i
pieprz. Na koniec dodać posiekany
tymianek. Pastę wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać na
chlebie wiejskim z plasterkami
pomidora i
rukolą. Smacznego!