ßßß
Składniki:200 g kaszy pęczak1 średnia cebula1/4 pora1 łyżka oleju2 łyżki masła2 ząbki czosnku1 litr buliony drobiowego300 g piersi z kurczaka1/2 brokuła1 łodyga selera naciowego1/2 szklanki bobu100 g zielonej fasolki szparagowej3/4 szklanki świeżego szpinaku1/2 łyżki posiekanego lubczykuświeżo zmielony czarny pieprz
Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju. Wrzucić pokrojonego drobno pora oraz posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać kaszę i wymieszać. Smażyć do czasy, aż kasza zrobi się szklista. Wlać chochelkę bulionu i dusić do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Podlewać stopniowo bulionu. Brokuła podzielić na różyczki. Fasolkę pociąć na mniejsze kawałki. Warzywa razem z bobem ugotować na półtwardo w parowarze lub na parze. Bób obrać ze skórki. Pierś z kurczaka pokroić na paski. Kiedy kasza wchłonie 3/4 bulionu, wrzucić pierś z kurczaka oraz pokrojony seler naciowy. Dusić do miękkości. Podlać pozostałym bulionem i dodać ugotowane warzywa oraz świeży szpinak. Całość dusić jeszcze około 5 minut. Posypać posiekanym lubczykiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać gorące.