Wykonanie
Grillowane
owoce to świetna propozycja na deser nie tylko dla dzieci. Pyszne
owocowe szaszłyki w aromatycznej glazurze, podane z musem
truskawkowym i
bitą śmietaną, zadowolą nawet bardzo wybredne podniebienia. Świetnie sprawdzą się jako deser po ciężkich grillowanych mięsach lub jako smakowita przekąska dla dzieci.

Składniki:1
jabłko1
gruszka1
banan1/4 świeżego
ananasa (lub 1/2
ananasa z puszki)2
kiwikiść czerwonych
winogronGlazura:4 łyżki
soku z cytryny1 1/2 łyżki naturalnego
mioduświeżo zmielona
przyprawa do
kawy i deserów lub utłuczone w moździerzu:
goździki,
kardamon,
cynamon, ziarenka
waniliiMus
truskawkowy:1 szklanka
truskawek2 łyżeczki
cukru pudruDodatkowo:1 szklanka
śmietany kremówki (lub
bita śmietana w sprayu)wiórki
gorzkiej czekolady (do posypania
śmietany)patyczki do szaszłyków

Jabłko,
kiwi,
banana,
ananasa i
gruszkę obieramy ze skórki. Z
gruszki i
jabłka usuwamy gniazda nasienne.
Owoce kroimy na średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy
winogrona. Z
miodu,
cytryny i
przyprawy robimy glazurę i zalewamy nią
owoce. Delikatnie mieszamy.
Owoce nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków i opiekamy na grillu z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
Truskawki miksujemy z
cukrem pudrem.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Na talerzu układamy gorące szaszłyki. Podajemy z musem
truskawkowym i kleksem
bitej śmietany oprószonym wiórkami
gorzkiej czekolady. Smacznego!