ßßß Cookit - przepis na Wrzuć owoc na grilla czyli owocowy miszmasz na patykach

Wrzuć owoc na grilla czyli owocowy miszmasz na patykach

nazwa

Wykonanie

Grillowane owoce to świetna propozycja na deser nie tylko dla dzieci. Pyszne owocowe szaszłyki w aromatycznej glazurze, podane z musem truskawkowym i bitą śmietaną, zadowolą nawet bardzo wybredne podniebienia. Świetnie sprawdzą się jako deser po ciężkich grillowanych mięsach lub jako smakowita przekąska dla dzieci.
Składniki:
1 jabłko
1 gruszka
1 banan
1/4 świeżego ananasa (lub 1/2 ananasa z puszki)
2 kiwi
kiść czerwonych winogron
Glazura:
4 łyżki soku z cytryny
1 1/2 łyżki naturalnego miodu
świeżo zmielona przyprawa do kawy i deserów lub utłuczone w moździerzu: goździki, kardamon, cynamon, ziarenka wanilii
Mus truskawkowy:
1 szklanka truskawek
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki (lub bita śmietana w sprayu)
wiórki gorzkiej czekolady (do posypania śmietany)
patyczki do szaszłyków
Jabłko, kiwi, banana, ananasa i gruszkę obieramy ze skórki. Z gruszki i jabłka usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy winogrona. Z miodu, cytryny i przyprawy robimy glazurę i zalewamy nią owoce. Delikatnie mieszamy. Owoce nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków i opiekamy na grillu z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Na talerzu układamy gorące szaszłyki. Podajemy z musem truskawkowym i kleksem bitej śmietany oprószonym wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/05/wrzuc-owoc-na-grilla-czyli-owocowy.html