Wykonanie
Uwielbiam domowej roboty pierogi. Robiąc je samodzielnie dokładnie wiemy, z czego składa się farsz i ciasto. Dodatkowo, możemy dowolnie modyfikować składniki farszu i ich proporcje, według własnego gustu. Lepienie pierogów jest zajęciem czasochłonnym, ale warto od czasu do czasu poświęcić się i przygotować większą ilość. Z powodzeniem możemy je zamrozić i ugotować na szybki obiad. Te pierogi z
mięsem wyszły bajecznie smaczne! Nie mogliśmy oderwać się od jedzenia...To chyba najlepszy dowód na to, że warto je zrobić.

Składniki:Ciasto:500 g
mąki pszennej250 ml gorącej
wody2
żółtka1 1/2 łyżki stopionego
masła1/2 łyżeczki
soliFarsz:700 ugotowanego
mięsa mieszanego z rosołu (u mnie
kurczak,
kaczka,
wołowina,
indyk)1 gotowana
marchew1 gotowana
pietruszka1/2 ugotowanego
selera1 duża
cebularosół (ile przyjmie masa
mięsno-jarzynowa)
sól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 duży ząbek
czosnku1/2 łyżki
majerankuDodatkowo:2
cebule2 łyżki
olejuszczypta
cukru
Farsz:
Mięso wraz z jarzynami zmielić w maszynce lub zmiksować w robocie. Farsz doprawić
solą,
pieprzem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
majerankiem i
gałką muszkatołową. Dodać odrobinę rosołu, aby masa była wilgotna.Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 1 1/2 - 2 łyżeczki farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.Na patelni, na
oleju z dodatkiem
masła zeszklić pokrojone w drobną kostkę
cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę
cukru. Pierogi podawać gorące, okraszone zarumienioną
cebulą. Smacznego!