Wykonanie
Jedne z moich ulubionych. Sekret tych pierogów tkwi w dobrze przyprawionym, pikantnym farszu i idealnym, delikatnym cieście. Fajnym akcentem jest okrasa w postaci zarumienionej, chrupiącej
cebulki, koniecznie z dodatkiem szczypty
cukru. Domowe pierogi nie mają sobie równych. Polecam!

Składniki:Ciasto:500 g
mąki pszennej250 ml gorącej
wody 2
żółtka1 1/2 łyżki stopionego
masła1/2 łyżeczki
soliFarsz:2
torebki (200g)
kaszy gryczanej250 g
twarogu półtłustego1 duża
cebula2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku2 łyżki
majerankusól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)Dodatkowo:2
cebule1 łyżka
masła1 łyżka
olejuszczypta
cukru

Farsz:
Twaróg rozgnieść za pomocą tłuczka do
ziemniaków.
Kaszę ugotować na sypko, przestudzić i dodać do
sera.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
oleju. Dodać do
kaszy i
sera. Farsz doprawić
solą,
pieprzem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
majerankiem.Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. Na patelni, na
oleju z dodatkiem
masła zeszklić drobno posiekane
cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę
cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną
cebulą. Smacznego!Rady: Farsz powinien być dobrze doprawiony.Pierogi można też okrasić zarumienionym
wędzonym boczkiem.