Wykonanie

Tak mi się zakręciło w te Święta, że zaplanowane posty na Wielką Sobotę i Niedzielę zniknęły w niebycie mej niepamięci... . Nie wyrobiłam się. Dziękuję Wszystkim za życzenia i też spóźniona bardzo życzę samego smacznego w ten nowy wiosenny czas. Ale jeszcze troszkę powspominamy tę moją Wielkanoc. Powstały pyszne ciasta i dania, które serwować można cały rok - nie tylko na Wielkanoc, więc troszeczkę Was nimi pokuszę.Babka, którą Wam prezentuję, miała załapać się na dwie akcje - Babki i babeczki oraz Brownie, ale nie zdążyłam z publikacją. Jednak Babka jest nieziemsko dobra, po prostu rozpływa się w ustach. Szybko się ją robi i nie wymaga jakiś specjalnych przygotowań.No może oprócz ugotowania wcześniej budyniu i schłodzeniu go w lodówce. Ponadto, bardzo długo zachowuje świeżość, przechowywana w zimnym miejscu i dobrze zapakowana np. w folię aluminiową. Przepis pochodzi z książki
Czekoladowe Ciasta Dr. Oetker'a.Czas przygotowania: około 25min, bez czasu schładzaniaczas pieczenia : około 60 minutSkładniki:ciasto:100g
gorzkiej czekolady125g orzeszków makadamia (prażonych, lekko solonych) - ja użyłam
nerkowców100g mieszanki
orzechów i
rodzynek - u mnie same
rodzynki200g
masła lub
margaryny75g
cukru75g
brązowego cukru1 opakowanie
cukru wanilia-bourbon Dr. Oetkera - ja użyłam zwykłego
cukru waniliowego4
jajka - wielkość M - u mnie ciut większe S;)200g
mąki3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia75g
kakao do picia - u mnie
Nesquik200g gotowego budyniu
czekoladowego (z lodówki) - ja ugotowałam go bez dodawania
cukru i
masłapolewa:150g
czekolady z bloku - ja użyłam
gorzkiej czekolady w tabliczce1 łyżka
olejudekoracja:
orzechy makadamia (
nerkowce) i mieszanka orzechowa z
rodzynkami (według upodobań)1.
Czekoladę przeznaczoną do przygotowania ciasta rozpuścić na małym ogniu w kąpieli
wodnej, lekko mieszając podczas podgrzewania. Posiekać
orzechy makadamia i mieszankę
orzechową z
rodzynkami.
Masło lub
margarynę utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawać
cukier,
cukier waniliowy i brązowy. Ucierać do uzyskania jednolitej masy.2. Dodawać kolejno
jajka (każde co około 1/2 minuty).
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać w porcjach, mieszajac na średnich obrotach. Wymieszać z
kakao,
budyniem, rozpuszczoną
czekoladą i
orzechami (ja robiłam to wciąż na średnich obrotach miksera, jedynie przy orzechach zmniejszyłam obroty na minimum). Ciasto przełożyć do formy na babkę (o średnicy 22-24 cm, natłuszczonej, oprószonej
mąką) i wstawić na ruszt do piekarnika.Grzanie góra/dół : piekarnik nagrzany do temperatury około 180'cTermoobieg : temperatura około 160c (bez rozgrzewania wstępnego)Gaz: 2-3 stopień (bez rozgrzewania wstępnego)Czas pieczenia : około 60 minut3. Ciasto zostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć i odstawić do ostudzenia.4.
Czekoladę na polewę połamać w drobne kawałki i rozpuścić z
olejem na małym ogniu w kąpieli
wodnej, lekko mieszając. Polać ciasto i udekorować według upodobań
orzechami, mieszanką
orzechów i
rodzynkami. Pozostawić do zastygnięcia polewy.

Więcej Inspiracji Wielkanocnych znajdziecie klikając na zdjęcie poniżej :)