Wykonanie
NALEŚNIKI

Dziecinnie łatwe. I wiem, co mówię, bo robił je ze mną Mój 3,5 letni Smyk. Zarówno farsz, jak i same naleśniki. Po czym pierwszego spałaszował w ciągu 10 minut na kolację, bo naleśniki powstawały, jako danie dla taty na dyżur. Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Myślę, że do połączenia
szpinaku i
pomidorów nikogo namawiać nie muszę zaś
oscypek podkreśla smak obu. Polecam gorąco.Składniki na 9 naleśników:ciasto:2 szklanki
mleka1
jajo2 - 3 szklanki
mąki - ja wyjątkowo zrobiłam na krupczatce i wyszły mega leciutkiepół łyżeczki
proszku do pieczeniafarsz:500 g zamrożonego
szpinaku (ja miałam brykiet)2 niewielkie
pomidory1
cebula1 ząbek
czosnku2
serki topione śmietankowe (małe trójkąciki )
sólpieprzdużo
gałki muszkatołowejsól czosnkowa - można dodać 2 ząbki
czosnku i pominąć
oliwa z oliwekponadtokawałek
oscypkaMąkę miksujemy z
mlekiem,
jajem i proszkiem na jednolite ciasto - ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany - regulujemy ją
mąką - najpierw 2 szklanki,
potem ewentualnie dosypujemy, w trakcie miksowania. Gotowe zostawiamy na około pół godziny, by odpoczęło. W tym czasie zabieramy się za farsz. Na początek kroimy w kosteczkę lub po prostu rozkruszamy
oscypek.Na odrobinie
oliwy podsmażany drobno poszatkowaną
cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojony
czosnek, a po pół minucie wrzucamy
szpinak. Mieszając czekamy, aż się nam rozmrozi na patelni i lekko odparuje.
Pomidory kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do
szpinaku, dodajemy
serki topione i mieszamy całość do momentu ich roztopienia się. Solimy,
pieprzymy doprawiamy
gałką muszkatołową. Wyłączamy.Smażymy naleśniki na odrobinie
oleju, lub smarujemy patelnię
słoniną ;) Pamiętajcie, że pierwszy nieudany naleśnik to mit ;) Jeśli tak dzieje się u Was, to zanim dodacie
olej, poczekajcie jeszcze minutę dłużej niż zwykle, w czasie rozgrzewania patelni :) Na każdy gorący naleśnik nakładamy łyżkę farszu, rozsmarowujemy delikatnie, posypujemy rozdrobnionym
oscypkiem i składamy na 4, lekko dociskając. Smaczności :)