Wykonanie
NALEŚNIKIZE
SZPINAKIEM I
PIERSIĄ Z KURCZAKA
Szpinakowe szaleństwo czas zacząć... I zaczęłam z wielkim hukiem. Bardzo lubię te naleśniki. Są smaczne, szybko się je robi i doskonale sprawdzają się w wersji z
kurczakiem i bez. Dodatkowo łatwo je odgrzać w piekarniku czy mikrofalówce, a więc Mój Kochany Mąż może je sobie zabierać na dyżur... No i ten smak
szpinaku z
gałką muszkatołową... mniam...Składniki na farsz do naleśników:
pierś z kurczakapęczek
szpinakumielona
gałka muszkatołowa3 ząbki
czosnku - może być więcej lub mniej kwestia gustukosteczka
śmietankowego lub kremowego
serka topionego2 łyżki
śmietanykurkumapieprzsóloliwa z oliwekPierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niewielkie kawałki mogą być paseczki. Oprószyć
solą i pierzem i połową łyżeczki
kurkumy.Na rozgrzaną
oliwę z oliwek wrzucić łyżeczkę
gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki
kurkumy. Gdy zacznie mocno pachnieć wrzucić 1 ząbek
czosnku drobniutko pokrojony i za pół minuty
mięso. Smażyć około 2-3 minuty. Dobrze opłukane liście
szpinaku wrzucić na
mięso, pomieszać i przykryć. Za minutę zmniejszyć ogień, otworzyć danie i wcisnąć 2 ząbki
czosnku, doprawić znów
gałką muszkatołową ( generalnie
szpinak bardzo ją lubi ;) ja dodaje jej naprawdę duuużo),
solą i
pieprzem. Pomieszać i przykryć. Tak dusić do momentu aż liście zmaleją;) Następnie dodać kosteczkę
śmietankowego serka i dobrze wymieszać - żeby się rozpuścił. Następnie dodać około dwie łyżki
śmietany - wymieszać. Całość spróbować - doprawić do smaku. Ja tu generalnie znów "ładuje" gałkę ;) . Wyłączyć gaz i gotowe.Składniki na cisto naleśnikowe (na około 8-9 naleśników):ok. pół litra
mlekajajkomąka pszenna - ja robię na tortowejpół łyżeczki
proszku do pieczeniasól szczyptaWlać
mleko do miski. Dodać
jajko i szczyptę
soli. Ubijać mikserem i dokładać tyle
mąki, aby w pewnym momencie podczas ubijania ciasto osiągnęło konsystencję gęstej rozbełtanej
śmietany ;) Zwykle jest to około 300 - 400g, ale ja dodaje to bardzo na oko.
Między czasie dodać
proszek do pieczenia. Zostawić ciasto na około 5 minut, żeby odpoczęło - zwykle pojawiają się na nim pęcherzyki powietrza i ciasto gęstnieje. Usmażyć naleśniki.Na jeszcze gorące nakładać farsz, składać na cztery w rożek i podawać - Smacznego!