Wykonanie
Przepis na to danie dostałam w liceum od mojej koleżanki Ali, która często gościła w Hiszpanii. Obecnie tam mieszka, więc przepis jest jak najbardziej hiszpański. Dość szybki w wykonaniu. Szczególnie w piątki gości u mnie na
stole z racji
tuńczyka w swym wnętrzu;) No i jest świetnym daniem jednogarnkowym, łatwym do odgrzania, więc sprawdza się jako obiad na dyżury Mojego Kochanego
Męża :) A skoro rozpoczęła się hiszpańska corrida...ja zaliczyłam w miniony weekend wesele hiszpańsko -polskie ( i niech mi nikt nie powie, że Hiszpanie nie lubią tańczyć!!!) to dlaczego nie po hiszpańsku ? Zapewniam, że zapach przeniesie Was w wyobraźni w tamten region Europy... Bo temperaturę i tak mamy za oknem iście Hiszpańską...ufff...ale duchota! OLe!!
Składniki:słoiczek
oliwek (obojętnie jakie)2 średnie
cebule3 ząbki
czosnkupomidory z puszki (ale mogą być świeże)2
tuńczyki z puszkibazyliachilii ,
pieprz,
sóltroszkę
szczypiorkuketchup lub
przecier pomidorowyoliwa lub
olej2 opakowania
makaronu świderki
ser żółtyPokroić w kostkę
cebulę, obrać
czosnek,
oliwki pokroić w krążki.Rozgrzać
oliwę lub
olej (troszkę) na patelni, wycisnąć
czosnek i podrumienić go. Następnie dodać
cebulę, podrumienić minimalnie i wrzucić
pomidory w puszce (lub obrane ze skórki
pomidory i rozgniecione), ketchup/
przecier pomidorowy (ja często dodaję trochę tego trochę tego ;) ),
tuńczyki i
oliwki.Smażyć to na średnim ogniu przez 30 minut i dodać
przyprawy według uznania. Trochę razem poddusić - ok. 5 min. Ugotować
makaron. Podawać ze startym
żółtym serem.OLE!