Wykonanie
Dzisiaj danie z
serii czyszczenie lodówki. często jest tak, że mamy w lodówce różne składniki i niebardzo wiemy co z nimi zrobić. Ja miałam w lodówce
mięso mielone, kawałeczek
żółtego sera i kilka
pieczarek, a mój mąż miał wielką ochotę na mielone, połączyłam wszystko razem.. Kotleciki wyszły pyszne i od tej
pory często goszczą na naszym
stole :)potrzebne składniki:0,5 kg
mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe),kawałek
żółtego sera,6
pieczarek,2
jajka,
cebula,
czosnek (jeśli nie lubicie można się obejść bez),ulubione
przyprawy i
zioła (ja dodaję trochę
Vegety,
przyprawy do mięsa mielonego, trochę
suszonego koperku i
pietruszki),1
bułka, może być czerstwa,trochę
mleka i
wody,
bułka tarta,tłuszcz do smażenia (może być
olej albo
smalec i koniecznie
masło do smażenia
pieczarek)
Pieczarki i
cebulę kroimy w kostkę i dusimy na
maśle, jak już
pisałam,
pieczarki od razu solimy, żeby puściły sok, następnie zostawiamy do wystygnięcia.
Bułkę moczymy w mieszance
mleka i
wody, następnie odciskamy.
Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Mięso mielone, odciśniętą
bułkę, zimne
pieczarki,
ser,
jajka,
przyprawy mieszamy w sporej misce, jeśli masa jest za rzadka dodajemy
bułkę tartą, tyle aby nabrało takiej konsystencji żeby kotlety się nie rozpadały.Uformowane kotlety panierujemy w
bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu.