Wykonanie
to ciasto upiekłam z myślą o pewnej maturzystce.
Młoda trzymamy kciukipotrzebne składniki: na
biszkopt:4
jajka,0,5 szklanki
mąki pszennej,0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej,0,5 szklanki
cukru,1
cukier waniliowy,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 łyżka
octu,2 łyżki
wody. na 1 masę1 duży zielony kubuś (
banan i
kiwi),3 budynie
bananowe,1
galaretka agrestowa, na 2 masę0,5 litra
śmietany 30%1
galaretka agrestowa,dodatkowo:puszka
ananasów,1
galaretka agrestowaBiałka ubijamy z
cukrem,
żółtka mieszamy z
octem,
mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, do ubitych
białek dodajemy
żółtka,
mąkę i delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy
wodę, wylewamy na blachę do pieczenia pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni1 szklankę kubusia odlewamy, rozpuszczamy 3 budynie, resztę gotujemy, kiedy sok się zagotuje wlewamy sok zmieszamy z
budyniem, ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z palnika, dodajemy
galaretkę, mieszamy, wylewamy na wystudzony
biszkopt, następnie układamy
ananasy, zostawiamy do wystygnięcia.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 0,5 szklani
wody, zostawiamy do wystygnięcia, kiedy ostygnie ubijamy na sztywno
śmietanę i dodajemy wystudzoną
galaretkę, mieszamy, wylewamy na pierwszą masę, wkładamy do lodówki, żeby stężałoOstatnią
galaretkę rozpuszczamy w 1,75 szklanki
wody, kiedy zacznie żelować wylewamy na ciasto, zostawiamy w lodówce na kilka godzin
