Wykonanie
Szybkie do wykonania, pyszne i puszyste ciasto w sam raz na weekendowe spotkania przy
kawie. Kwaskowy smak
żurawiny lekko przełamuje
słodycz biszkoptu. Przepis zaczerpnięty z notatnika Babci.

Składniki:6
jajek1 i 1/3 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka szklanki
cukru2 łyżki
wody1 łyżka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegosuszona żurawinaPrzygotowanie:Oddzielamy
żółtka od
białek. Do miski z
białkami dodajemy
cukier zwykły i
waniliowy.
Białka wraz z
cukrem ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie już gotowa (po odwróceniu miski nie będzie się wylewać), dodajemy
żółtka. Miksujemy wszystko bardzo powoli na zmniejszonych obrotach.W osobnej miseczce mieszamy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia (
mąkę należy wcześniej przesiać, żeby uniknąć grudek w cieście). Dodajemy
mąkę małymi porcjami do masy jajecznej. Składniki delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy
wodę,
ocet oraz
żurawinę (obtoczoną lekko w
mące) i dalej wszystko mieszamy aż powstanie jednolita masa.Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą/mąką. Do wyłożenia formy można również użyć papieru pergaminowego.Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy
biszkopt ok. 30-40 min. w temperaturze 180°C. Należy pamiętać o włożeniu ciasta do nagrzanego wcześniej piekarnika. Podczas pieczenia unikamy otwierania drzwiczek piekarnika (zwłaszcza na początku pieczenia), aby nasze ciasto nie upadło. Pod koniec pieczenia można otwieramy na chwilę drzwiczki i sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub wykałaczką, czy
biszkopt jest już gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy po wyjęciu z ciasta.Upieczony
biszkopt zostawiamy na kilka minut w piekarniku. Gdy przestygnie, wyciągamy go. Przy pomocy
ostrego noża odcinamy ciasto od tortownicy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia lub paterę. W ten sposób
biszkopt pozostanie płaski. Papier podłożony pod ciasto zapobiega przyklejeniu się
biszkoptu do patery. Na koniec można oprószyć
biszkopt cukrem pudrem.Smacznego!




Odwiedź mnie na Facebook'u