Wykonanie
Ciasto to zrobiłam na imieniny dla teścia. Jestem z niego na prawdę dumna bo wygląda ślicznie :) jak Wam się podoba?potrzebne składniki: na
biszkopt:4
jajka,0,5 szklanki
mąki pszennej,0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej,0,75 szklanki
cukru,1
cukier waniliowy,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 łyżka
octu,2 łyżki
wody,1 łyżka
oleju,kilka kropel
olejku migdałowego. na krem:500 ml
jogurtu o smaku owoców leśnych150g
białej czekolady ,50 ml
śmietany 30%,3 łyżki
żelatyny,1 granatowa
galaretka.mus z
owoców leśnych:750 g
mrożonych owoców leśnych,2 łyżki
żelatyny,2 łyżki
cukru,1
galaretka o smaku
owoców leśnych.
Białka oddzielamy od
żółtek,
białka ubijamy z
cukrem,
żółtka mieszamy z
octem,
olejem,
wodą i
olejkiem migdałowym,
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia.Do ubitych
białek dodajemy
cukier i
cukier waniliowy, a następnie
mąkę i
proszek do pieczenia,deliktne mieszamy.Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 20x20 cm i pieczemy około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie dzielimy wzdłuż na dwa blaty.
granatową galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki
wody, wylewamy do płaskiego naczynia o wysokich brzegach (może być np taca albo naczynie żaroodporne). Kiedy stężeje kroimy na małe kwadraciki.
Białą czekoladę wraz z
śmietaną rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Do gorącej masy dodajemy
żelatynę i dokładne mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Jogurt miksujemy z przestudzoną
białą czekoladą. Dodajemy pokrojoną
galaretkę i delikatnie mieszamy,
potem rozsmarowujemy na pierwszym
biszkoptowym blacie i przykrywamy drugim.
Owoce leśne zagotowyjemy z
cukrem, kiedy
woda odparuje i całość zgęstnieje miksujemy, dodajemy
żelatynę i
galaretkę z
owoców leśnych rozpuszczoną w 0,5 szklanki
wody, studzimy a kiedy zacznie gęstnieć wlewamy na drugi
biszkoptowy blat. Zostawiamy w lodówce do wystygnięcia.