Wykonanie
Czasami otwierając lodówkę czuję się jak uczestnik Master Chef zaglądający do tajemniczej skrzynki. Miałam w lodówce tylko
jogurt o smaku owoców leśnych i nieodpartą ochotę na coś słodkiego i kremowego. po dodatkowym przeszukaniu szafek znalazłam jeszcze
białą czekoladę i
galaretkę i tak zrodził się pomysł na to ciasto.potrzebne składniki:2
jajka,1/4 szklanki
mąki pszennej,1/4
mąki ziemniaczanej,1/2 szklanki
cukru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżeczka
octu,1 łyżeczka
oleju,2 łyżeczki
wody.400 g
jogutru o smaku owocow leśnych,100 g
białej czekolady,100 ml
mleka,1 różowa
galaretka (u mnie o smaku pink margatita)2 łyżki
żelatyny.
Białka oddzielamy od
żółtek, następnie ubijamy je na sztywno z
cukrem,
żółtka mieszamy z
wodą,
olejem i
octem, dodajemy do piany z
białek, następnie dodajemy
mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wytłuszczonej i wysypanej
bułką tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy około 15 minuy w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt zostawiamy do wystudzenia.
Białą czekoladę wraz z
mlekiem rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Do gorącej masy dodajemy
żelatynę i dokładne mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Jogurt miksujemy z przestudzoną
białą czekoladą, wylewamy na
biszkopt wkładamy do lodówki do stężenia.Różową
galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki
wody, studzimy i wylewamy na masę
jogurtową. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.