Wykonanie
Dziś czas na zupkę. W
sumie lubię zupy, ale rzadko je gotuję. Być może wynika to z podziału ról w kuchni - mnie przypadały z reguły drugie dania. Chociaż jak mówię o drugim to dziwnie to brzmi, bo jem zawsze jedno. Albo pierwsze albo drugie :-)Gdy
mowa o kapuśniaku to wydawało mi się, że to taka typowo polska potrawa. Jak dodać do tego informacje, które docierały w trakcie naszej akcesji do UE, że zabronią nam
kiszenia kapusty i
ogórków, to myślałem, że jesteśmy jakąś samotną kiszoną wyspą (w
sumie czasem mi się wydaje, że u nas to jedna wielka kicha, ale "to nie o to, nie o to"). Okazało się jednak, że Zachód zna kiszenie, Południe zna kiszenie i nic nam nie grozi, więc kapuśniak nie zniknie z naszych stołów.Co do
kiszonej kapusty to w każdym
kraju kiśnie troszkę inaczej :-) Mnie bardzo smakuje
kapusta kiszona w
białym winie (u nas dostępna w sklepach LIDL). Zapraszam na kapuśniak w czeskim wydaniu.

Składniki:250 g
kapusty kiszonej1,5 l
bulionu mięsnego (wołowy, cielęcy)pól łyżeczki
kminku mielonego2 duże
ziemniaki1
cebula2 łyżki
mąki1 łyżeczka
słodkiej papryki2 małe pętka
kiełbasysól,
pieprz - do smaku,
liść laurowy, 3 ziarna angielskie, szczypta suszonego
majeranku1 łyżka
masłaKapustę kiszoną przesiekać (jeśli jest mocno słona to płuczę na sitku), następnie poddusić przez 20 minut w
bulionie z dodatkiem mielonego
kminku,
liścia laurowego,
ziela angielskiego i
majeranku. Dodać obrane, pokrojone w kostkę
ziemniaki i dalej dusić na małym ogniu. W tym czasie pokroić drobno
cebulę, zeszklić na
maśle. Pod koniec "szklenia" dodać
mąkę i
paprykę, chwilkę podsmażyć (nie za długo bo
papryka stanie się gorzka). Na patelnię wlać chochelkę naszej gotującej się zupy i dobrze wymieszać, po czym przelać zawartość patelni do garnka zupą. Dodać pokrojoną w plasterki
kiełbasę. Dusić, aż
ziemniaki będą miękkie. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Do zupy można, przed podaniem, dodać
śmietanę; czasem Czesi dodają łyżkę
koncentratu pomidorowego.Smacznego :-)Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z
pomidorów i
fasoliAndaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikMulligatawny z
kurczaka - odrobina Indii w EuropieGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z
kurczaka - Turcja na naszym
stoleZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razKokosowa zupa z
czerwonej soczewicy