ßßß Cookit - przepis na Zelnice, czyli kapuśniak po czesku

Zelnice, czyli kapuśniak po czesku

nazwa

Wykonanie

Dziś czas na zupkę. W sumie lubię zupy, ale rzadko je gotuję. Być może wynika to z podziału ról w kuchni - mnie przypadały z reguły drugie dania. Chociaż jak mówię o drugim to dziwnie to brzmi, bo jem zawsze jedno. Albo pierwsze albo drugie :-)
Gdy mowa o kapuśniaku to wydawało mi się, że to taka typowo polska potrawa. Jak dodać do tego informacje, które docierały w trakcie naszej akcesji do UE, że zabronią nam kiszenia kapusty i ogórków, to myślałem, że jesteśmy jakąś samotną kiszoną wyspą (w sumie czasem mi się wydaje, że u nas to jedna wielka kicha, ale "to nie o to, nie o to"). Okazało się jednak, że Zachód zna kiszenie, Południe zna kiszenie i nic nam nie grozi, więc kapuśniak nie zniknie z naszych stołów.
Co do kiszonej kapusty to w każdym kraju kiśnie troszkę inaczej :-) Mnie bardzo smakuje kapusta kiszona w białym winie (u nas dostępna w sklepach LIDL). Zapraszam na kapuśniak w czeskim wydaniu.
Składniki:
250 g kapusty kiszonej
1,5 l bulionu mięsnego (wołowy, cielęcy)
pól łyżeczki kminku mielonego
2 duże ziemniaki
1 cebula
2 łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 małe pętka kiełbasy
sól, pieprz - do smaku, liść laurowy, 3 ziarna angielskie, szczypta suszonego majeranku
1 łyżka masła
Kapustę kiszoną przesiekać (jeśli jest mocno słona to płuczę na sitku), następnie poddusić przez 20 minut w bulionie z dodatkiem mielonego kminku, liścia laurowego, ziela angielskiego i majeranku. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej dusić na małym ogniu. W tym czasie pokroić drobno cebulę, zeszklić na maśle. Pod koniec "szklenia" dodać mąkę i paprykę, chwilkę podsmażyć (nie za długo bo papryka stanie się gorzka). Na patelnię wlać chochelkę naszej gotującej się zupy i dobrze wymieszać, po czym przelać zawartość patelni do garnka zupą. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dusić, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do zupy można, przed podaniem, dodać śmietanę; czasem Czesi dodają łyżkę koncentratu pomidorowego.
Smacznego :-)
Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:
Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoli
Andaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnik
Mulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w Europie
Gulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecie
Anatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stole
Zupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam raz
Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/01/zelnice-czyli-kapusniak.html