ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z soczewicą, chorizo i szparagami w balsamicznym dressingu

Pstrąg z soczewicą, chorizo i szparagami w balsamicznym dressingu

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pysznego, soczystego pstrąga podanego w towarzystwie zielonych szparagów, soczewicy i paprykowej chorizo. Całości dopełnia aromatyczny, balsamiczny dressing - wymarzony obiad dosłownie w chwilę może pojawić się na Waszym stole.
Składniki (2 porcje):
250-300 g fileta z pstrąga
100 g chorizo
6 cienkich, zielonych szparagów
puszka zielonej soczewicy
2 gałązki świeżego rozmarynu
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka syropu z buraków cukrowych
szczypta proszku musztardowego (mustard powder) albo łyżeczka musztardy
sól, czarny pieprz - do smaku
olej ryżowy - do smażenia
Potrzebne będą dwie patelnie, jedna do usmażenia ryby, druga do przygotowania soczewicy.
Przygotować szparagi. Odciąć zdrewniałe końcówki i obrać szparagi (jeśli jest taka potrzeba), przeciąć na pół.
Rozgrzać pustą patelnię, usmażyć na niej kiełbasę chorizo pokrojoną w kostkę, a po usmażeniu wyciągnąć z patelni kiełbasę pozostawiając wytopiony z niej tłuszcz. Na nim podsmażyć przez 5 minut szparagi, podczas smażenia obracać je często. Do patelni ze szparagami wrzucić z powrotem chorizo, dodać posiekane listki rozmarynu i odsączoną, opłukaną soczewicę. Smażyć wszystko kolejne 5 minut.
W tym czasie rozgrzać drugą patelnię z olejem. Filety podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć je solą i pieprzem - usmażyć z obu stron.
Gdy ryba i soczewica się smażą przygotować dressing mieszając oliwę, ocet, syrop i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podzielić soczewicę ze szparagami między dwa talerze. Na niej ułożyć kawałki ryby i polać dressingiem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/07/pstrag-z-soczewica-chorizo-i-szparagami.html