Wykonanie
Zapraszam na pysznego, soczystego
pstrąga podanego w towarzystwie
zielonych szparagów,
soczewicy i paprykowej chorizo. Całości dopełnia aromatyczny, balsamiczny dressing - wymarzony obiad dosłownie w chwilę może pojawić się na Waszym
stole.

Składniki (2 porcje):250-300 g fileta z
pstrąga100 g chorizo6 cienkich,
zielonych szparagówpuszka
zielonej soczewicy2 gałązki świeżego
rozmarynu5 łyżek
oliwy z oliwek3 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
syropu z
buraków cukrowychszczypta proszku
musztardowego (
mustard powder) albo łyżeczka
musztardysól,
czarny pieprz - do smaku
olej ryżowy - do smażeniaPotrzebne będą dwie patelnie, jedna do usmażenia
ryby, druga do przygotowania
soczewicy.Przygotować
szparagi. Odciąć zdrewniałe końcówki i obrać
szparagi (jeśli jest taka potrzeba), przeciąć na pół.Rozgrzać pustą patelnię, usmażyć na niej
kiełbasę chorizo pokrojoną w kostkę, a po usmażeniu wyciągnąć z patelni
kiełbasę pozostawiając wytopiony z niej tłuszcz. Na nim podsmażyć przez 5 minut
szparagi, podczas smażenia obracać je często. Do patelni ze
szparagami wrzucić z powrotem chorizo, dodać posiekane listki
rozmarynu i odsączoną, opłukaną
soczewicę. Smażyć wszystko kolejne 5 minut.W tym czasie rozgrzać drugą patelnię z
olejem. Filety podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć je
solą i
pieprzem - usmażyć z obu stron.Gdy
ryba i
soczewica się smażą przygotować dressing mieszając
oliwę,
ocet,
syrop i
musztardę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podzielić
soczewicę ze
szparagami między dwa talerze. Na niej ułożyć kawałki
ryby i polać dressingiem.Smacznego :-)