ßßß Cookit - przepis na Risotto z owocami morza - risotto alla maranese

Risotto z owocami morza - risotto alla maranese

nazwa

Wykonanie

Gdy przechodzi ochota na makaron to myślę wtedy o ryżu (no dobra, teraz o młodych ziemniaczkach). A jak ryż to najłatwiej przygotować szybkie risotto. Dziś risotto alla maranese, czyli z owocami morza - krewetkami i mątwą. Do tego niezwykle aromatyczny seler naciowy, pietruszka, białe wino i obowiązkowo parmezan. Pyszności!!!
Składniki:
20 szt krewetek, obranych
100 g mątwy
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1 szalotka
2 ząbki czosnku
140g ryżu do risotto (np. Arborio, Vialone, Carnaroli)
100ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
1 l gorącego bulionu z warzyw (nie może być za słony)
1 łodyga selera naciowego
1 szczypiorek z małą cebulką
pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
25 g startego parmezanu
Rozgrzać głęboką patelnię lub rondel z jednym plasterkiem masła i łyżką oliwy. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i zmiażdżony czosnek - zamieszać. Dodać krewetki oraz pokrojoną w małe paski mątwę. Przesmażyć 2-3 minuty.
Teraz na patelnię wrzucić ryż i ciągle mieszając smażyć, aż zacznie się robić lekko szklisty. Dolać wina i poczekać, aż trochę odparuje - oczywiście nie przestajemy mieszać. Zmniejszyć ogień, aby płyn lekko bulgotał.
Wlać pierwszą chochelkę bulionu, dodać pokrojony w plasterki seler i szczypiorek (również białą część). Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, a gdy zaczyna brakować płynu, dolać kolejną chochelkę bulionu. Im bardziej ryż będzie robił się miękki, tym mniej płynu dolewać (chodzi o to, aby na koniec nie zostać z zupką ryżową). Kiedy ryż jest już prawie gotowy (trwa to ok. 15 minut) wrzucić natkę i parmezan - wszystko jeszcze przez chwilę zamieszać. Odstawić risotto z ognia i dodać drugi plasterek masła; mieszać, aż się stopi. Przez minutę dajemy naszej potrawie „odpocząć”, a następnie nakładamy.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/06/risotto-z-owocami-morza-risotto-alla.html