Wykonanie
Gdy przechodzi ochota na
makaron to myślę wtedy o
ryżu (no dobra, teraz o
młodych ziemniaczkach). A jak
ryż to najłatwiej przygotować szybkie risotto. Dziś risotto alla maranese, czyli z
owocami morza -
krewetkami i mątwą. Do tego niezwykle aromatyczny
seler naciowy,
pietruszka,
białe wino i obowiązkowo
parmezan. Pyszności!!!
Składniki:20 szt
krewetek, obranych100 g mątwy1 łyżka
oliwy2 łyżki
masła1
szalotka2 ząbki
czosnku140g
ryżu do risotto (np. Arborio, Vialone, Carnaroli)100ml
białego wina (wytrawne lub półwytrawne)1 l gorącego
bulionu z warzyw (nie może być za słony)1 łodyga
selera naciowego1
szczypiorek z małą
cebulkąpół pęczka
natki pietruszki, posiekanej25 g startego
parmezanuRozgrzać głęboką patelnię lub rondel z jednym plasterkiem
masła i łyżką
oliwy. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę
szalotkę i zmiażdżony
czosnek - zamieszać. Dodać
krewetki oraz pokrojoną w małe paski mątwę. Przesmażyć 2-3 minuty.Teraz na patelnię wrzucić
ryż i ciągle mieszając smażyć, aż zacznie się robić lekko szklisty. Dolać
wina i poczekać, aż trochę odparuje - oczywiście nie przestajemy mieszać. Zmniejszyć ogień, aby płyn lekko bulgotał.Wlać pierwszą chochelkę
bulionu, dodać pokrojony w plasterki
seler i
szczypiorek (również białą część). Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, a gdy zaczyna brakować płynu, dolać kolejną chochelkę
bulionu. Im bardziej
ryż będzie robił się miękki, tym mniej płynu dolewać (chodzi o to, aby na koniec nie zostać z zupką
ryżową). Kiedy
ryż jest już prawie gotowy (trwa to ok. 15 minut) wrzucić
natkę i
parmezan - wszystko jeszcze przez chwilę zamieszać. Odstawić risotto z ognia i dodać drugi plasterek
masła; mieszać, aż się stopi. Przez minutę dajemy naszej potrawie „odpocząć”, a następnie nakładamy.Smacznego :-)