Wykonanie
Ostatnio "straszyłem" Was
kiełbaskami norymberskimi dziś czas na coś lżejszego. Zupa z uwielbianej przeze mnie
soczewicy - słodka, sycąca, po prostu zimowa. No i szybka, po pracy lub uczelni do przygotowania w kilka chwil :-)Zupę można oczywiście przygotować używając
suchej soczewicy, wówczas należy ją gotować odpowiednio dłużej. Użycie
soczewicy z puszki znacznie skraca czas przygotowania, a zupa nadal jest pyszna. Pamiętajcie tylko, że
soczewicę i inne strączkowe po wyjęciu z puszki dobrze jest opłukać na sitku.
Składniki (3 porcje):1 łyżka
oliwy2
szalotki, drobno posiekane1
marchewka, pokrojona w małą kostkę2 gałązki
tymianku (same listki)2 ząbki
czosnku2
pomidory, obrane ze skórki, pozbawione nasion i drobno posiekane1 puszka
soczewicy1 litr
bulionu warzywnegomały pęczek
natki pietruszki, posiekany100 g baby
szpinakusól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakukilka skrawków
parmezanu do przybrania
Na dużej, głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać
oliwę, a następnie na średnim ogniu przesmażyć przez 5 minut
szalotkę,
marchewkę i
tymianek. Dodać
pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, smażyć prze 2 minuty. Całość zalać
bulionem, zagotować i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać
szpinak i
pietruszkę, a po kolejnych 3 minutach
soczewicę. Dusić następne 3 minuty. Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać przybrane skrawkami
parmezanu.Smacznego :-)Inspiracja: River Cottage veg everyday.