ßßß Cookit - przepis na Zupa z soczewicy i szpinaku

Zupa z soczewicy i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Ostatnio "straszyłem" Was kiełbaskami norymberskimi dziś czas na coś lżejszego. Zupa z uwielbianej przeze mnie soczewicy - słodka, sycąca, po prostu zimowa. No i szybka, po pracy lub uczelni do przygotowania w kilka chwil :-)
Zupę można oczywiście przygotować używając suchej soczewicy, wówczas należy ją gotować odpowiednio dłużej. Użycie soczewicy z puszki znacznie skraca czas przygotowania, a zupa nadal jest pyszna. Pamiętajcie tylko, że soczewicę i inne strączkowe po wyjęciu z puszki dobrze jest opłukać na sitku.
Składniki (3 porcje):
1 łyżka oliwy
2 szalotki, drobno posiekane
1 marchewka, pokrojona w małą kostkę
2 gałązki tymianku (same listki)
2 ząbki czosnku
2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione nasion i drobno posiekane
1 puszka soczewicy
1 litr bulionu warzywnego
mały pęczek natki pietruszki, posiekany
100 g baby szpinaku
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
kilka skrawków parmezanu do przybrania
Na dużej, głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, a następnie na średnim ogniu przesmażyć przez 5 minut szalotkę, marchewkę i tymianek. Dodać pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażyć prze 2 minuty. Całość zalać bulionem, zagotować i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać szpinak i pietruszkę, a po kolejnych 3 minutach soczewicę. Dusić następne 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać przybrane skrawkami parmezanu.
Smacznego :-)
Inspiracja: River Cottage veg everyday.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/01/zupa-z-soczewicy-i-szpinaku.html