Wykonanie
Sezon ma
matjasy, czyli młodziutkie
śledzie powoli dobiega końca, trzeba więc przygotować z nich coś pysznego na pożegnanie ;-)Zapraszam na pyszne połączenie -
matjasy,
krewetki i smażone warzywa. Jeśli nie dysponujecie
matjasami użyjcie
solonych śledzi. Te ostatnie trzeba jednak moczyć dłużej niż
matjasy, najlepiej kilka godzin, zmieniając często
wodę lub
mleko.Miłośnikom
śledziowych smaków polecam również inną
sałatkę z
matjasów ...

Składniki:3 filety
matjasy10-12
krewetek (jeśli mrożone, to najpierw rozmrozić)2
marchewki1
czerwona cebula1
jabłko (najlepiej słodko-
winne, twarde)1 łyżka posiekanego
szczypiorku1
korniszon (około 25 g)2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu100 ml
białego wina1 ząbek
czosnkusól,
pieprzoliwa do smażenia
Matjasy najpierw należy wymoczyć w zimnej wodzie, przez jakąś godzinę, 2-3
razy zmieniając
wodę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a
cebulę pokroić w cienkie ćwierć-plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę
oliwy i smażyć kilka minut
krewetki (3-4 jeśli surowe, 2-3 jeśli obgotowane). W trakcie smażenia dodać świeżo zmielony
pieprz i przeciśnięty ząbek
czosnku, na koniec podlać odrobiną
wina i zaczekać aż odparuje.Przełożyć
krewetki z patelni na papierowy ręcznik. Na tą samą patelnię dać
cebulę i smażyć, aż się lekko zarumieni. Dodać
marchewkę, doprawić
solą i
pieprzem. Po jakiejś minucie, dwóch podlać resztą
wina i dusić aż odparuje płyn.
Marchewka powinna być al dente.Kiedy będzie gotowa, przełożyć całość do miski.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę, podobnie zrobić z
korniszonem. Dodać je do
marchewki razem z posiekanym
szczypiorkiem,
jogurtem i
majonezem. Przyprawić
pieprzem do smaku i dobrze wymieszać.
Matjasy pokroić w 1 cm plasterki i dodać do warzyw razem z
krewetkami, delikatnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.Smacznego :-)Najlepiej
sałatkę zrobić wieczorem, tak aby przez noc w lodówce wszystkie smaki połączyły się. Gdy takiej opcji nie ma, dobrze jest, aby składniki miały szansę się "przegryźć" przez jakieś 2-3 godziny.