ßßß
Składniki:3 filety matjasy10-12 krewetek (jeśli mrożone, to najpierw rozmrozić)2 marchewki1 czerwona cebula1 jabłko (najlepiej słodko-winne, twarde)1 łyżka posiekanego szczypiorku1 korniszon (około 25 g)2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu100 ml białego wina1 ząbek czosnkusól, pieprzoliwa do smażeniaMatjasy najpierw należy wymoczyć w zimnej wodzie, przez jakąś godzinę, 2-3 razy zmieniając wodę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w cienkie ćwierć-plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć kilka minut krewetki (3-4 jeśli surowe, 2-3 jeśli obgotowane). W trakcie smażenia dodać świeżo zmielony pieprz i przeciśnięty ząbek czosnku, na koniec podlać odrobiną wina i zaczekać aż odparuje.Przełożyć krewetki z patelni na papierowy ręcznik. Na tą samą patelnię dać cebulę i smażyć, aż się lekko zarumieni. Dodać marchewkę, doprawić solą i pieprzem. Po jakiejś minucie, dwóch podlać resztą wina i dusić aż odparuje płyn. Marchewka powinna być al dente.Kiedy będzie gotowa, przełożyć całość do miski. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę, podobnie zrobić z korniszonem. Dodać je do marchewki razem z posiekanym szczypiorkiem, jogurtem i majonezem. Przyprawić pieprzem do smaku i dobrze wymieszać. Matjasy pokroić w 1 cm plasterki i dodać do warzyw razem z krewetkami, delikatnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.Smacznego :-)Najlepiej sałatkę zrobić wieczorem, tak aby przez noc w lodówce wszystkie smaki połączyły się. Gdy takiej opcji nie ma, dobrze jest, aby składniki miały szansę się "przegryźć" przez jakieś 2-3 godziny.