ßßß Cookit - przepis na Domowa CIABATTA

Domowa CIABATTA

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię ciabattę, ale piekłem ją dopiero pierwszy raz. Niestety jakość tego typu wypieków z wrocławskich piekarni pozostawia wiele do życzenia, często już wieczorem można wbijać nimi gwoździe, więc skoro się wymaga to trzeba samemu zakasać rękawy :-)
Ciabatta to pieczywo z mąki pszennej o lekko chrupiącej skórce i delikatnym, puszystym miąższu. Jej nazwa oznacza pantofel, bo też bochenek przypomina kształtem i wielkością poczciwego "kapcia" ;-) Bardzo smaczna do kanapek, używam jej też robiąc crostini lub grillując. Spróbujcie, bo pracy przy niej wiele nie ma, a własna buła daje wiele satysfakcji!
Wkrótce przepis na kanapkę z jej udziałem :-)
Składniki (4 bochenki):
15 g świeżych drożdży
900 g mąki pszennej
5 łyżek mleka (może być mleko roślinne np. sojowe, ryżowe, orkiszowe)
2 łyżki oliwy z oliwek
20 g soli
odrobina oliwy do wysmarowania naczynia do wyrastania
odrobina mąki do podsypywania i oprószania
Pierwszego dnia wieczorem przygotować zaczyn. 5 g drożdży rozpuścić w 250 ml ciepłej wody i odstawić na 10 minut. Następnie dobrze wymieszać miksturę z 350 g mąki w dużej misce, w której będzie wyrastał zaczyn (ja robiłem to ręką). Przykryć folią spożywczą i zostawić do następnego dnia (używam dużej miski z przykrywką).
Następnego dnia zajrzeć do miski i zobaczyć jakie piękne cacko nam wyrosło. To od razu pomaga zacząć dobrze dzień :-) - punkt obowiązkowy!!! Następnie w ciepłym mleku rozpuścić 10 g drożdży i zostawić na 10 minut. Z tego mleka, wczorajszego zaczynu, soli, 550 g mąki, oliwy i 250 ml ciepłej wody wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać dość krótko 3-4 minuty. Ma być sprężyste, jednolite, ale lekko klejące. Lepiej nie podsypywać mąki pod ciasto tylko oprószyć sobie nią dłonie.
Naczynie, w którym będzie wyrastać ciasto, wysmarować dobrze oliwą i umieścić w niej kulę ciasta. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 90 minut.
Przygotować dwie blachy do pieczenia (z wyposażenia piekarnika na przykład) i wyłożyć je papierem do pieczenia, który należy obsypać mąką. Po upływie 90 minut ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na cztery części. Oprószyć dłonie mąką i na blaszce uformować z każdej części prostokątny bochenek o równej grubości około 2,5 cm i szerokości 10-12 cm. Na jednej blaszce znajda się dwa bochenki. Ważne, aby uniknąć uciskania ciasta, lepiej delikatnie je rozciągać. W razie potrzeby ręce lekko posypywać mąką.
Gdy na obu blaszkach będą uformowane po dwa bochenki, przykryć je ściereczkami i zostawić do wyrastania na 90 minut. W trakcie, po 45 minutach wyrastania, zdjąć ściereczki, oprószyć pieczywo mąką, przykryć i pozwolić wyrastać dalej.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni (górna i dolna grzałka), na spodzie piekarnika umieszczając naczynie żaroodporne (lub małą blaszkę) ze szklanką wody. Włożyć pierwszą blachę ciasta i piec ok. 25 minut. Następnie włożyć kolejną blachę i piec podobnie. Jeśli wierzch zbytnio się rumieni przykryć bochenki na ostatnie 5 minut papierem do pieczenia. Po wyjęciu z pieca pieczywo przestudzić na kratce.
Ciabatta najlepiej smakuje lekko ciepła, niezależnie od swojej świeżości. Nawet jeśli nie zjecie jej całej na raz to dobrze ją jeść w formie zapiekanek lub zwykłych kanapek, lekko wcześniej podgrzewając bułki w mikrofali. Naprawdę to robi różnicę, również przy kupnych ciabattach.
Smacznego :-)
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:
Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasie
Indyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Szybki chleb bez drożdży - Soda bread
Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami
Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Bułeczki z cebulą i parmezanem
Hiszpańskie chlebki - pan de horno
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/domowa-ciabatta.html