Wykonanie
Bardzo lubię ciabattę, ale piekłem ją dopiero pierwszy raz. Niestety jakość tego typu wypieków z wrocławskich piekarni pozostawia wiele do życzenia, często już wieczorem można wbijać nimi gwoździe, więc skoro się wymaga to trzeba samemu zakasać rękawy :-)Ciabatta to
pieczywo z
mąki pszennej o lekko chrupiącej skórce i delikatnym, puszystym miąższu. Jej nazwa oznacza pantofel, bo też bochenek przypomina kształtem i wielkością poczciwego "kapcia" ;-) Bardzo smaczna do kanapek, używam jej też robiąc crostini lub grillując. Spróbujcie, bo pracy przy niej wiele nie ma, a własna buła
daje wiele satysfakcji!Wkrótce przepis na kanapkę z jej udziałem :-)

Składniki (4 bochenki):15 g świeżych
drożdży900 g
mąki pszennej5 łyżek
mleka (może być
mleko roślinne np.
sojowe,
ryżowe, orkiszowe)2 łyżki
oliwy z oliwek20 g
soliodrobina
oliwy do wysmarowania naczynia do wyrastaniaodrobina
mąki do podsypywania i oprószania

Pierwszego dnia wieczorem przygotować zaczyn. 5 g
drożdży rozpuścić w 250 ml ciepłej
wody i odstawić na 10 minut. Następnie dobrze wymieszać miksturę z 350 g
mąki w dużej misce, w której będzie wyrastał zaczyn (ja robiłem to ręką). Przykryć folią spożywczą i zostawić do następnego dnia (używam dużej miski z przykrywką).Następnego dnia zajrzeć do miski i zobaczyć jakie piękne cacko nam wyrosło. To od razu pomaga zacząć dobrze dzień :-) - punkt obowiązkowy!!! Następnie w ciepłym
mleku rozpuścić 10 g
drożdży i zostawić na 10 minut. Z tego
mleka, wczorajszego zaczynu,
soli, 550 g
mąki,
oliwy i 250 ml ciepłej
wody wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać dość krótko 3-4 minuty. Ma być sprężyste, jednolite, ale lekko klejące. Lepiej nie podsypywać
mąki pod ciasto tylko oprószyć sobie nią dłonie.Naczynie, w którym będzie wyrastać ciasto, wysmarować dobrze
oliwą i umieścić w niej kulę ciasta. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 90 minut.Przygotować dwie blachy do pieczenia (z wyposażenia piekarnika na przykład) i wyłożyć je papierem do pieczenia, który należy obsypać
mąką. Po upływie 90 minut ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na cztery części. Oprószyć dłonie
mąką i na blaszce uformować z każdej części prostokątny bochenek o równej grubości około 2,5 cm i szerokości 10-12 cm. Na jednej blaszce znajda się dwa bochenki. Ważne, aby uniknąć uciskania ciasta, lepiej delikatnie je rozciągać. W razie potrzeby ręce lekko posypywać
mąką.Gdy na obu blaszkach będą uformowane po dwa bochenki, przykryć je ściereczkami i zostawić do wyrastania na 90 minut. W trakcie, po 45 minutach wyrastania, zdjąć ściereczki, oprószyć
pieczywo mąką, przykryć i pozwolić wyrastać dalej.Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni (górna i dolna grzałka), na spodzie piekarnika umieszczając naczynie żaroodporne (lub małą blaszkę) ze szklanką
wody. Włożyć pierwszą blachę ciasta i piec ok. 25 minut. Następnie włożyć kolejną blachę i piec podobnie. Jeśli wierzch zbytnio się rumieni przykryć bochenki na ostatnie 5 minut papierem do pieczenia. Po wyjęciu z pieca
pieczywo przestudzić na kratce.Ciabatta najlepiej smakuje lekko ciepła, niezależnie od swojej świeżości. Nawet jeśli nie zjecie jej całej na raz to dobrze ją jeść w formie zapiekanek lub zwykłych kanapek, lekko wcześniej podgrzewając
bułki w mikrofali. Naprawdę to robi różnicę, również przy kupnych ciabattach.Smacznego :-)A jeśli chcecie spróbować innego, domowego
pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z
cebulą i
parmezanemHiszpańskie
chlebki - pan de horno