ßßß Cookit - przepis na Zupa z włoską kapustą i chorizo

Zupa z włoską kapustą i chorizo

nazwa

Wykonanie

Kolejna jesienna propozycja, tym razem z włoską kapustą. To sycąca, lekko pikantna zupa, doskonała na ciemne, jesienne wieczory. Nie bez znaczenia jest fakt, że nie trzeba się przy niej napracować, a efekt jest niezwykle zadowalający. Podstawą zupy jak się domyślacie jest włoska kapusta, a oprócz kapusty paprykowa kiełbasa. Najłatwiej dostać w sklepach hiszpańską kiełbasę chorizo albo węgierską kiełbasę Gyulai kolbász, Csabai kolbász . Ważne jest, aby nie była mocno wysuszona, wtedy odda nadmiar tłuszczu i będzie miękka i aromatyczna.
Jeśli lubicie włoską kapustę to wypróbujcie również inne potrawy których jest składnikiem. Polecam Wam szczególnie Krem z włoską kapustą oraz Roladkę z kurczaka we włoskiej kapuście.
Składniki (4-5 porcji):
1 cebula, pokrojona w półplasterki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
¼ małej główki kapusty włoskiej, poszatkowanej
1 puszka pomidorów, krojonych
1 puszka białej fasoli (cannellini)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1,5 l bulionu drobiowego
1 duża marchewka, pokrojona w półplasterki
1 szklanka fasolki szparagowej, mrożonej
125 g kiełbasy paprykowej (hiszpańska chorizo, węgierska.csabai), pokrojonej w 1 cm plastry
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona słodka papryka – do smaku
olej rzepakowy – do smażenia
W rondlu albo głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Przykryć przykrywką i na małym ogniu lekko poddusić. Dodać kiełbasę i podsmażyć chwilkę, aby wytopić tłuszcz. Dodać marchewkę, kapustę, fasolkę szparagową i czosnek, podsmażyć parę minut. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i cukrem – wymieszać. Dodać puszkę pomidorów, koncentrat i podsmażyć lekko odparowując sos. Dodać bulion i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać białą fasolę i połowę natki pietruszki, gotować jeszcze 3 minuty.
Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i papryką. Podawać posypane pozostałą natką.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/11/zupa-z-wloska-kapusta-i-chorizo.html