ßßß
Składniki (4-5 porcji):1 cebula, pokrojona w półplasterki2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę¼ małej główki kapusty włoskiej, poszatkowanej1 puszka pomidorów, krojonych1 puszka białej fasoli (cannellini)2 łyżki posiekanej natki pietruszki1,5 l bulionu drobiowego1 duża marchewka, pokrojona w półplasterki1 szklanka fasolki szparagowej, mrożonej125 g kiełbasy paprykowej (hiszpańska chorizo, węgierska.csabai), pokrojonej w 1 cm plastry1 łyżka brązowego cukru1 łyżka koncentratu pomidorowegosól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona słodka papryka – do smakuolej rzepakowy – do smażenia
W rondlu albo głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Przykryć przykrywką i na małym ogniu lekko poddusić. Dodać kiełbasę i podsmażyć chwilkę, aby wytopić tłuszcz. Dodać marchewkę, kapustę, fasolkę szparagową i czosnek, podsmażyć parę minut. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i cukrem – wymieszać. Dodać puszkę pomidorów, koncentrat i podsmażyć lekko odparowując sos. Dodać bulion i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać białą fasolę i połowę natki pietruszki, gotować jeszcze 3 minuty.Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i papryką. Podawać posypane pozostałą natką.Smacznego :-)