ßßß
Dziś miałem przyjemność przygotować rabarbarowy wypiek z:Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/Gin http://razadobrze.blogspot.com/Martynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/Sianko http://everydayflavours.blogspot.com/Justinka http://justinka.com/Zuzia http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com/Mops http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/Składniki:Ciasto kruche:120 g masła200 g mąki1 żółtko50 ml zimnego mleka1 łyżka cukru pudruszczypta soliNadzienie:200 g oczyszczonych truskawek200 g oczyszczonego rabarbaru50 g cukruskórka otarta z 1 cytryny3 łyżki migdałów w płatkach, podprażonych na suchej patelni1 łyżka bułki tartej1 łyżka cukru - do posypaniabiałko - lekko ubite, do posmarowania ciasta
W malakserze (lub ręcznie w misce) wymieszać sypkie składniki ciasta - mąkę, cukier i sól. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiać malakserem, aż zaczną przypominać chlebowe okruszki. Następnie dodać żółtko i mleko, wyrabiać dalej, aż uformuje się kula. Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce.W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka) i przygotować nadzienie. Oczyszczone z szypułek truskawki pokroić wzdłuż na pół, obrany rabarbar pokroić na 3 cm kawałki. Owoce wsypać do miski, dodać cukier i skórkę z cytryny, całość wymieszać i odstawić na pół godziny, aby owoce puściły sok.
Po tym czasie wyjąc z lodówki ciasto i rozwałkować na lekko obsypanym mąką blacie w okrąg o grubości ok. 3 mm i średnicy ok. 35 cm. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta obsypać bułką tartą, owoce w misce wymieszać z migdałami i ułożyć na cieście (łącznie z sokiem, który z nich wypłynął) zostawiając z boków ok. 5 cm wolnego miejsca. Wolne kawałki ciasta zawinąć do środka, układając na owocach i formując okrąg. Boki ciasta posmarować białkiem oprószyć cukrem i blachę włożyć do piekarnika. Piec 30 minut, aż ciasto będzie ładnie zezłocone.Podawać na ciepło, mozna również z bitą śmietaną lub gałką lodów. Na zimno tez świetnie smakuje, ale ciężko się o tym przekonać, bo raczej nie doczeka tego momentu.Smacznego :-)Dobre rady :-)Zamiast w/w owoców użyjcie jakichkolwiek innych, Waszych ulubionychPo informacje odnośnie przygotowania kruchego ciasta zapraszam tutaj .Pamiętajcie, że płyny i tłuszcze dodawane w procesie przygotowania ciasta powinny być mocno schłodzone, a sam proces wyrabiania ciasta (szczególnie recznie) skrócony do niezbędnego minimum