ßßß
Składniki:250g fasolki szparagowej200g marchewki100g pietruszki1 ziemniak150 g węgierskiej kiełbasy paprykowej1 litr bulionu warzywnego2 ząbki czosnku1/2 cebuli1 łyżka smalcu1 łyżka słodkiej papryki w proszkusól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuśmietana, posiekana natka pietruszki - do podania
Kiełbasę pokroić w plasterki, ziemniaka w kostkę, cebulę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki. Fasolkę obrać i pokroić w 3cm kawałki.Na rozgrzanym smalcu zeszklić cebulę. Dodać kiełbasę i chwilę smażyć. Dodać warzywa i smażyć 5 minut. Następnie do garnka powędruje czosnek przeciśnięty przez praskę.Zestawić garnek z ognia, oprószyć papryką w proszku i dokładnie wymieszać. Postawić go znów na palniku, wlać bulion i zagotować. Dusić całość 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać w miseczkach z kleksem śmietany, posypać natką pietruszki.Smacznego :-)