Wykonanie
Mało osób lubi
wątróbkę, a pewnie sporo jej nawet nie próbowało. Ja może jakimś wielkim jej fanem nie jestem, ale od czasu do czasu chętnie skosztuję jakieś danie z
wątróbką. Jest to z reguły
wątróbka wieprzowa, w sposób kompletnie tradycyjny, czyli po prostu z
cebulką.Od czasu do czasu jednak postanawiam zaszaleć i przygotowuję z
wątróbki coś bardziej wymyślnego. Tym razem padło na gęsią
wątróbkę, ale nie przetłuszczoną olbrzymią wątrobę, chociaż ją też lubię i żałuję, że w Polsce nie jest łatwo dostępna. Tak więc do dzisiejszego dania użyłem
wątróbek z
młodych gęsi, niezwykle delikatnych, smaczniejszych moim zdaniem od
wątróbek kurzych czy wieprzowych. Naprawdę nie ma się co bać
wątróbki, bo można z niej przygotować niezwykle pyszne i szybkie posiłki. Jeśli zaglądacie czasem na mój blog to
mieliście okazje zobaczyć już Lebergröstl oraz
Wątróbkę z warzywami i
makaronem .Zapraszam zatem na pyszną, delikatną gęsia
wątróbkę w
sosie pieczarkowo-
śmietanowym z dodatkiem
białego wina. Zamiast
pieczarek można użyć leśnych
grzybów,
wątróbka będzie równie pyszna.

Składniki (2 porcje):400 g gęsiej
wątróbki1
cebula czerwona, pokrojona w półplasterki8 średnich brązowych
pieczarek, pokrojonych w plasterki2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę100 ml
wina białego, wytrawnego4 łyżki
śmietany 18%2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiszklanka
mleka – do namoczenia
wątróbki2 łyżki
smalcu gęsiego – do smażenia
sól,
pieprz kolorowy – do smaku
Wątróbkę oczyścić z tłuszczu, przerostów i błonki. Opłukać i namoczyć w
mleku przez 30 minut. Na łyżce
smalcu zeszklić
cebulę, przykryć pokrywką i lekko poddusić. Dodać
pieczarki i podsmażyć. Dodać
czosnek i
natkę, wymieszać i smażyć przez pół minuty Po usmażeniu przełożyć do miseczki.
Wątróbkę osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć
mąką i smażyć na pozostałej łyżce
smalcu - po minucie z każdej strony. Dodać usmażoną wcześniej
cebulę z
pieczarkami, wymieszać, wlać
wino i
śmietanę. Odparować nadmiar sosu delikatnie mieszając. Nie gotować zbyt długo, bo
wątróbka będzie zbyt twarda. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem tuż przed podaniem. Podawać z
ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.Smacznego :-)