ßßß
Składniki (2 porcje):400 g gęsiej wątróbki1 cebula czerwona, pokrojona w półplasterki8 średnich brązowych pieczarek, pokrojonych w plasterki2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę100 ml wina białego, wytrawnego4 łyżki śmietany 18%2 łyżki posiekanej natki pietruszkiszklanka mleka – do namoczenia wątróbki2 łyżki smalcu gęsiego – do smażeniasól, pieprz kolorowy – do smakuWątróbkę oczyścić z tłuszczu, przerostów i błonki. Opłukać i namoczyć w mleku przez 30 minut. Na łyżce smalcu zeszklić cebulę, przykryć pokrywką i lekko poddusić. Dodać pieczarki i podsmażyć. Dodać czosnek i natkę, wymieszać i smażyć przez pół minuty Po usmażeniu przełożyć do miseczki.Wątróbkę osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć mąką i smażyć na pozostałej łyżce smalcu - po minucie z każdej strony. Dodać usmażoną wcześniej cebulę z pieczarkami, wymieszać, wlać wino i śmietanę. Odparować nadmiar sosu delikatnie mieszając. Nie gotować zbyt długo, bo wątróbka będzie zbyt twarda. Doprawić do smaku solą i pieprzem tuż przed podaniem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.Smacznego :-)