ßßß Cookit - przepis na Gęsia wątróbka w sosie grzybowym

Gęsia wątróbka w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

Mało osób lubi wątróbkę, a pewnie sporo jej nawet nie próbowało. Ja może jakimś wielkim jej fanem nie jestem, ale od czasu do czasu chętnie skosztuję jakieś danie z wątróbką. Jest to z reguły wątróbka wieprzowa, w sposób kompletnie tradycyjny, czyli po prostu z cebulką.
Od czasu do czasu jednak postanawiam zaszaleć i przygotowuję z wątróbki coś bardziej wymyślnego. Tym razem padło na gęsią wątróbkę, ale nie przetłuszczoną olbrzymią wątrobę, chociaż ją też lubię i żałuję, że w Polsce nie jest łatwo dostępna. Tak więc do dzisiejszego dania użyłem wątróbek z młodych gęsi, niezwykle delikatnych, smaczniejszych moim zdaniem od wątróbek kurzych czy wieprzowych. Naprawdę nie ma się co bać wątróbki, bo można z niej przygotować niezwykle pyszne i szybkie posiłki. Jeśli zaglądacie czasem na mój blog to mieliście okazje zobaczyć już Lebergröstl oraz Wątróbkę z warzywami i makaronem .
Zapraszam zatem na pyszną, delikatną gęsia wątróbkę w sosie pieczarkowo-śmietanowym z dodatkiem białego wina. Zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybów, wątróbka będzie równie pyszna.
Składniki (2 porcje):
400 g gęsiej wątróbki
1 cebula czerwona, pokrojona w półplasterki
8 średnich brązowych pieczarek, pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
100 ml wina białego, wytrawnego
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szklanka mleka – do namoczenia wątróbki
2 łyżki smalcu gęsiego – do smażenia
sól, pieprz kolorowy – do smaku
Wątróbkę oczyścić z tłuszczu, przerostów i błonki. Opłukać i namoczyć w mleku przez 30 minut. Na łyżce smalcu zeszklić cebulę, przykryć pokrywką i lekko poddusić. Dodać pieczarki i podsmażyć. Dodać czosnek i natkę, wymieszać i smażyć przez pół minuty Po usmażeniu przełożyć do miseczki.
Wątróbkę osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć mąką i smażyć na pozostałej łyżce smalcu - po minucie z każdej strony. Dodać usmażoną wcześniej cebulę z pieczarkami, wymieszać, wlać wino i śmietanę. Odparować nadmiar sosu delikatnie mieszając. Nie gotować zbyt długo, bo wątróbka będzie zbyt twarda. Doprawić do smaku solą i pieprzem tuż przed podaniem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/11/gesia-watrobka-w-sosie-grzybowym.html