ßßß Cookit - przepis na Makaron w sosie

Makaron w sosie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron świderki 400 gramów
pieczarki 250 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
masło według uznania
wino białe według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
ziarenka kolorowego pieprzu 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ugotować makaron w/g przepisu na opakowaniu. Oczyszczone pieczarki pokroić na ósemki. Opłukaną, osuszoną natkę posiekać, a oczyszczoną małą cebulę pokroić wzdłuż na cienkie cząstki. Czosnek rozdrobnić. Na stopionym w patelni maśle poukładać cebulę oraz pieczarki i zapiec. Patelnia nie poruszać, aż pieczarki nabiorą złotobrązowego koloru. Na koniec dodać odrobinę białego wina (jeden niepełny kieliszek), doprawić do smaku solą, gałką oraz ziarenkami pieprzu. Na koniec dodać jeszcze łyżkę masła i stopić, aby powstał sosik.
Ugotowany makaron odcedzić i przelać wodą, osączyć i wymieszać z odrobiną masła. Przełożyć na półmisek, obłożyć grzybami, polać przygotowanym wcześniej sosem. posypać posiekaną natką i oprószyć czerwonym pieprzem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Makaronem
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10792/Makaron-w-sosie