Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
makaron świderki 400 gramów
pieczarki 250 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
masło według uznania
wino białe według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaziarenka
kolorowego pieprzu 1 łyżek stołowychWykonanie:Ugotować
makaron w/g przepisu na opakowaniu. Oczyszczone
pieczarki pokroić na ósemki. Opłukaną, osuszoną
natkę posiekać, a oczyszczoną małą
cebulę pokroić wzdłuż na cienkie cząstki.
Czosnek rozdrobnić. Na stopionym w patelni
maśle poukładać
cebulę oraz
pieczarki i zapiec. Patelnia nie poruszać, aż
pieczarki nabiorą złotobrązowego koloru. Na koniec dodać odrobinę
białego wina (jeden niepełny kieliszek), doprawić do smaku
solą, gałką oraz ziarenkami
pieprzu. Na koniec dodać jeszcze łyżkę
masła i stopić, aby powstał sosik.Ugotowany
makaron odcedzić i przelać
wodą, osączyć i wymieszać z odrobiną
masła. Przełożyć na półmisek, obłożyć
grzybami, polać przygotowanym wcześniej sosem. posypać posiekaną
natką i oprószyć
czerwonym pieprzem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MakaronemSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: