ßßß
Ciasto:400 g mąki (używam mieszanki mąki pszennej i żytniej TYP 00)1 szklanka ciepłej wody1/2 łyżeczki drożdży instant1 łyżeczka soliSos:1/2 szklanki sosu pomidorowego1 łyżka koncentratu pomidorowego1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka cukru30 ml octu balsamicznegoFarsz:1 kulka mozzarelli (120g)100 g słodkiej gorgonzoli200 g emmentalera (lub innego sera żółtego)kilkanaście czarnych oliwekgarść rukoli6 plastrów szynki długodojrzewajacejCiasto wg przepisu, który pewnie każdy już zna. Przygotowuje się dzień wcześniej, nockę spędza w lodówce, a na 3 godziny przed pieczeniem, wyciąga się ciasto z lodówki. Lubię to ciasto, bo nie jest zapychające. Jest delikatne i kruche, dzięki czemu czuję to co leży na pizzy. Z podanych proporcji wychodzą mi 2 placki 30cm.Ciasto wyrabiamy robotem na małych obrotach przez 4 minuty (przy pomocy haków do ciasta drożdżowego), potem dajemy mu odpocząć przez 5 minut, a następnie wyrabiamy na średnich przez kolejne 2 minuty. Jeśli ciasto jest za twarde można dodać do niego odrobinę oliwy, jeśli lepiące dosypać trochę maki (jeszcze nigdy nie musiałem nic dodawać). Miskę w której włożymy ciasto do lodówki, delikatnie natłuścić oliwą, umieścić w niej ciasto, przykryć folia spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie włożyć na noc do lodówki, a na 3 godziny przed pieczeniem pizzy, wyciągnąć je z niej.Sos przygotować na patelni, szybciej odparuje z niego nadmiar wody. Po prostu wrzucić wszystkie składniki na patelnię wymieszać i dusić na średnim ogniu, aż sos będzie naprawdę gesty.Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni (ja używam dolnej grzałki i wiatraka).Ciasto podzielić na 2 części i dowolna techniką uformować 2 placki (rozciąganie, wałkowanie, powietrzne akrobacje). Lekko natłuścić oliwą blaszki, ułożyć w nich ciasto i ponakłuwac widelcem. Posmarować sosem. Jeśli ktoś używa kamienia, blaszki oczywiście pomija :-)Na cieście umieścić pokrojone oliwki, emmentaler, mozzarellę i gorgonzolę. Piec do ładnego zrumienienia sera i ciasta. Mi to zajmuje z reguły 6-8 minut.Po wyjęciu z piekarnika, pizzę wyciągnąć z blaszki i umieścić na kratce, aby spód odparował. Posypać świeżą rukolą i kawałkami szynki. Smacznego :-)