ßßß
Składniki (2-3 porcje):300 g łopatki wieprzowej250 g dobrej kapusty kiszonej (ja lubię kiszoną w białym winie)1 średnia cebula1 ząbek czosnku750 ml bulionu wołowego1 czerwona papryka3 łyżeczki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki słodkiej papryki (mielonej)1 łyżeczka mielonego kminkusól, pieprz - do smakukilka łyżek gęstej śmietany - do podaniasmalec lub olej - do smażeniaŁopatkę pokroić w średnią kostkę i obsmażyć na gorącym tłuszczu. Wyciągnąć z patelni (garnka) kawałki mięsa na talerz.Cebulę i paprykę pokroić w średnią kostkę, czosnek rozgnieść. W naczyniu w którym smażone było mięso (na tym samym tłuszczu) zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz paprykę i krótko poddusić. Dodac paprykę w proszku, przecier pomidorowy, chwilkę podsmażyć i zalać bulionem. Po zagotowaniu dołożyć do garnka podsmażone mięso, dodać kminek, pieprz i dusić na małym ogniu 45 minut. Po tym czasie dodać kapustę kiszoną i dusić całość do momentu aż mięso i kapusta będą miękkie (ok. 30 minut).Gdy gulasz jest gotowy doprawić go ewentualnie solą i zagęścić (gdy tego wymaga). Sos można zagęścić masłem podsmażonym chwilkę z mąką, mąką kukurydzianą, skrobią ziemniaczaną lub małym surowym startym ziemniakiem.Smacznego :-)PS. Najlepiej, jak każdy gulasz, przygotować go dzień wcześniej, a w dniu podania tylko odgrzać i ewentualnie doprawić.