Wykonanie
Smažený sýr to uwielbiana przeze mnie potrawa kuchni czeskiej i słowackiej. Opanierowany i usmażony kawałek
sera, nic wielkiego, a zawsze nastraja mnie pozytywnie. Jeśli znacie i lubicie spróbujcie również wersji z
wędzonego sera lub z dodatkiem plasterka
szynki. Jeśli nie znacie nie przyznawajcie się i
róbcie wszystkie wersje :-)Czesi i Słowacy robią go z reguły z
sera Eidam. Nie ma on, moim zdaniem, nic wspólnego z naszym edamskim. Jest zwarty, ciągnący i nieco "gumiaty" - tak jak powinien być. Jeśli nie mam oryginału wykorzystuję
mozzarellę w bloku, zupełnie dobrze go "
podrabia".Poza wersją restauracyjną z frytkami (hranolky) i
sosem tatarskim (tatarská omáčka) można spotkać również wersję "fast foodową" czyli smażony
ser w
bułce (smažený sýr v housce). Rodzaj burgera ze smażonym
serem,
sosem tatarskim i krążkami
cebuli, podany w "gumiatej"
bułce.Gumiatość wynika z faktu, iż Czesi nie mają smacznego
pieczywa, nie ma się co oszukiwać. Ich
bułki (housky) czy rogaliki (rohliky) nie przypominają naszego chrupiącego
pieczywka. Zresztą samo nazewnictwo nieco może sugerować. Č erstvé pečivo znaczy świeże
pieczywo, ale nam kojarzy się troszkę inaczej :-)Ja proponuję wersję urozmaiconą - z odrobiną
zieleniny,
pomidorem i
sosem Remoulade. No i z chrupiącą
kajzerką.A gdyby ktoś chciał się wybrać na najlepszy
ser w
bułce w całej Republice Czeskiej to zapraszam na Rynek w Bruntalu. Ten burger to chyba twórczość alchemika. Chciał znaleźć receptę na złoto, a znalazł na złoty
ser i mój uśmiech - jak rohlik ...
Składniki (4 porcje):4
kajzerki4 plastry
sera Eidam lub
mozzarelli w blokuspora garść
rukoli1
pomidor1
ogórek konserwowysos Remouladejajko,
mąka i
bułka tarta - do panierowania
seraolej do smażeniaRozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Bułkę przekroić na pół,
pomidor i
ogórek pokroić w plasterki.Plastry
sera opanierować w
mące,
jajku i
bułce tartej. Usmażyć na patelni na rozgrzanym
oleju.Przekrojoną
bułkę podpiec chwilę w piekarniku. Do burgera włożyć
rukolę, warzywa, usmażony
ser i wszystko "okrasić" sosem. Smacznego :-)Przepis na
sos Remoulade znajdziecie tutaj . A na tradycyjnego hamburgera tutaj :-)