ßßß Cookit - przepis na Serowy burger - Smažený sýr v housce

Serowy burger - Smažený sýr v housce

nazwa

Wykonanie

Smažený sýr to uwielbiana przeze mnie potrawa kuchni czeskiej i słowackiej. Opanierowany i usmażony kawałek sera, nic wielkiego, a zawsze nastraja mnie pozytywnie. Jeśli znacie i lubicie spróbujcie również wersji z wędzonego sera lub z dodatkiem plasterka szynki. Jeśli nie znacie nie przyznawajcie się i róbcie wszystkie wersje :-)
Czesi i Słowacy robią go z reguły z sera Eidam. Nie ma on, moim zdaniem, nic wspólnego z naszym edamskim. Jest zwarty, ciągnący i nieco "gumiaty" - tak jak powinien być. Jeśli nie mam oryginału wykorzystuję mozzarellę w bloku, zupełnie dobrze go "podrabia".
Poza wersją restauracyjną z frytkami (hranolky) i sosem tatarskim (tatarská omáčka) można spotkać również wersję "fast foodową" czyli smażony ser w bułce (smažený sýr v housce). Rodzaj burgera ze smażonym serem, sosem tatarskim i krążkami cebuli, podany w "gumiatej" bułce.
Gumiatość wynika z faktu, iż Czesi nie mają smacznego pieczywa, nie ma się co oszukiwać. Ich bułki (housky) czy rogaliki (rohliky) nie przypominają naszego chrupiącego pieczywka. Zresztą samo nazewnictwo nieco może sugerować. Č erstvé pečivo znaczy świeże pieczywo, ale nam kojarzy się troszkę inaczej :-)
Ja proponuję wersję urozmaiconą - z odrobiną zieleniny, pomidorem i sosem Remoulade. No i z chrupiącą kajzerką.
A gdyby ktoś chciał się wybrać na najlepszy ser w bułce w całej Republice Czeskiej to zapraszam na Rynek w Bruntalu. Ten burger to chyba twórczość alchemika. Chciał znaleźć receptę na złoto, a znalazł na złoty ser i mój uśmiech - jak rohlik ...
Składniki (4 porcje):
4 kajzerki
4 plastry sera Eidam lub mozzarelli w bloku
spora garść rukoli
1 pomidor
1 ogórek konserwowy
sos Remoulade
jajko, mąka i bułka tarta - do panierowania sera
olej do smażenia
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Bułkę przekroić na pół, pomidor i ogórek pokroić w plasterki.
Plastry sera opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Przekrojoną bułkę podpiec chwilę w piekarniku. Do burgera włożyć rukolę, warzywa, usmażony ser i wszystko "okrasić" sosem. Smacznego :-)
Przepis na sos Remoulade znajdziecie tutaj . A na tradycyjnego hamburgera tutaj :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/serowy-burger-smazeny-syr-v-housce.html