ßßß
Składniki (4 porcje):400 g kiełbasy chorizo1 cebula1 czerwona papryka1 zielona papryka2 liście laurowe4 ząbki czosnku1 pęczek natki pietruszki, posiekany150 ml porto70 dkg młodych ziemniaków4 łyżki masłasól, pieprz - do smakuoliwa do smażeniaNa patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojoną w plastry chorizo. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i wszystko razem smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać liście laurowe, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku oraz 2/3 natki pietruszki. Dolać porto, chwilkę poddusić, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać łyżkę masła i zredukować sos.Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić. Do garnka z ziemniakami dodać 3 łyżki masła, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i poszatkowaną resztę pietruszki. Chwilkę podgrzać, aby masło się stopiło i czosnek oddał swój aromat, ewentualnie dosolić. Ziemniaki podawać z duszoną kiełbasą.Smacznego :-)
Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza.