Wykonanie
Feeria smaków i barw na talerzu. Bardzo prosta i niezwykle smaczna propozycja
rodem z Portugalii. Chorizo duszone w
porto podane w towarzystwie
młodych ziemniaczków. Pychota :-)

Składniki (4 porcje):400 g
kiełbasy chorizo1
cebula1
czerwona papryka1
zielona papryka2
liście laurowe4 ząbki
czosnku1 pęczek
natki pietruszki, posiekany150 ml
porto70 dkg
młodych ziemniaków4 łyżki
masłasól,
pieprz - do smaku
oliwa do smażeniaNa patelni rozgrzać odrobinę
oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w półplasterki
cebulę i pokrojoną w plastry chorizo. Następnie dodać pokrojoną w paski
paprykę i wszystko razem smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać
liście laurowe, pokrojone w plasterki 2 ząbki
czosnku oraz 2/3
natki pietruszki. Dolać
porto, chwilkę poddusić, doprawić do smaku
pieprzem i
solą, dodać łyżkę
masła i zredukować sos.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić. Do garnka z
ziemniakami dodać 3 łyżki
masła, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
czosnku i poszatkowaną resztę
pietruszki. Chwilkę podgrzać, aby
masło się stopiło i
czosnek oddał swój aromat, ewentualnie dosolić.
Ziemniaki podawać z duszoną
kiełbasą.Smacznego :-)

Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza.