ßßß Cookit - przepis na Chorizo duszone w porto

Chorizo duszone w porto

nazwa

Wykonanie

Feeria smaków i barw na talerzu. Bardzo prosta i niezwykle smaczna propozycja rodem z Portugalii. Chorizo duszone w porto podane w towarzystwie młodych ziemniaczków. Pychota :-)
Składniki (4 porcje):
400 g kiełbasy chorizo
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki, posiekany
150 ml porto
70 dkg młodych ziemniaków
4 łyżki masła
sól, pieprz - do smaku
oliwa do smażenia
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojoną w plastry chorizo. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i wszystko razem smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać liście laurowe, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku oraz 2/3 natki pietruszki. Dolać porto, chwilkę poddusić, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać łyżkę masła i zredukować sos.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić. Do garnka z ziemniakami dodać 3 łyżki masła, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i poszatkowaną resztę pietruszki. Chwilkę podgrzać, aby masło się stopiło i czosnek oddał swój aromat, ewentualnie dosolić. Ziemniaki podawać z duszoną kiełbasą.
Smacznego :-)
Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/04/chorizo-duszone-w-porto.html