Wykonanie
Pewna dobra dusza przywiozła mi z Portugalii dwie duże paczki chorizo. Chciałam je dobrze wykorzystać dlatego zwróciłam się z prośbą do Grumko o rekomendację jakiegoś ciekawego dania. Andrzej polecając mi kilka przepisów z ich strony wiedział co robi no bo przecież tyle
razy juz wspólnie gotowaliśmy, że trochę zna mój smak kulinarny. Dzisiaj przedstawiam pierwsze danie.
Ziemniaki po wiejsku z chorizo i
papryką są przepyszne. Smakowały mi jeszcze bez
jajka a
potem to już wogóle niebo w gębie. W czasie smażenia pomyślałam sobie, że to danie można zrobić także z
boczkiem. Oczywiście, nie będzie to samo ale jeśli ktoś nie ma dostępu do chorizo, można sobie tak poradzić.

ŹródłoSkładniki:420 g obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
ziemniaków1/4 szklanki
masła1/4 szklanki
oliwy do smażenia120 g
cebuli pokrojonej na cienkie plasterki30 g
czerwonej papryki pokrojonej na cienkie plasterki30g
zielonej papryki pokrojonej na cienkie plasterki3 ząbki
czosnku pokrojone na cienkie plasterki30 g
szynki serrano lub prosciutto pokrojonej w cienkie paski60g chorizo lub podobnej ostrej
kiełbasy pokrojonej w 2,5cm plasterki i lekko przesmażonej2
jajka,
sól i
pieprz do smaku.Na patelni smażyć
ziemniaki na
maśle i dwóch łyżkach
oliwy na bardzo małym ogniu przez ok. 25 minut. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do miski. Odstawić. Na tej samej patelni przesmażyć
cebulę i
papryki, jeśli trzeba dodając więcej
oliwy. Dodać
czosnek i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Usmażone warzywa dodać do
ziemniaków, wmieszać
wędliny i odstawić. Smażyć
jajka tylko do momentu, gdy zetnie się
białko. Dodać
jajka do odłożonych warzyw z
wędlinami i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać.Smacznego:)