ßßß
Składniki:Ciasto:150 g mąki pszennej50 g zmielonych migdałów lub orzechów1 jajko100 g masłaszczypta soliszczypta cukruNadzienie:1 kg cebuli150 g boczku wędzonego, surowegogarść natki pietruszki, posiekanej250 g śmietany2 jajkaoliwa lub klarowane masło - do smażeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
1 . Z mąki, zmielonych orzechów, masła, jajka, szczypty soli i cukru wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce.2 . W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w półplasterki, boczek w paski.Najpierw podsmażyć na chrupiąco boczek, po czym ściągnąć go z patelni. Dodać odrobinę oliwy lub klarowanego masła i podsmażyć cebulę. Powinna się lekko zrumienić. Po usmażeniu wymieszać z boczkiem i przestudzić.3 . Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka), formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować do takiego rozmiaru, aby dokładnie wypełnić nim formę.4 . Jeśli lubicie chrupiące ciasto to nadszedł czas na krótkie podpiekanie ciasta. W tym celu należy ponakłuwać je widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na ten z kolei wysypać fasolę lub ceramiczne kulki. Podpiekać ciasto 5 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika i pozbyć się obciążenia i papieru.5 . Przygotować płynne wypełnienie. Roztrzepać dokładnie jajka ze śmietaną, przyprawami i pietruszką. Do formy z podpieczonym ciastem wyłożyć równomiernie cebulę z boczkiem i zalać przygotowaną masą. Piec około 35-40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika przestudzić lekko tartę i podawaćSmacznego :-)