Wykonanie
Zapraszam na Zwiebelkuchen, czyli ciasto
cebulowe. Ciasto, a właściwe
tarta z duszoną
cebulą. Aromaty zachęcają do konsumpcji. Potrawa smakuje na ciepło i zimno, zawsze się sprawdzi. Zwiebelkuchen doskonale znane jest w Niemczech i Austrii, ale nie ma powodu, aby nie spopularyzować go również u nas.

Składniki:Ciasto:150 g
mąki pszennej50 g zmielonych
migdałów lub
orzechów1
jajko100 g
masłaszczypta
soliszczypta
cukruNadzienie:1 kg
cebuli150 g
boczku wędzonego, surowegogarść
natki pietruszki, posiekanej250 g
śmietany2
jajkaoliwa lub klarowane
masło - do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku

1 . Z
mąki, zmielonych
orzechów,
masła,
jajka, szczypty
soli i
cukru wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce.2 . W tym czasie przygotować nadzienie.
Cebulę pokroić w półplasterki,
boczek w paski.Najpierw podsmażyć na chrupiąco
boczek, po czym ściągnąć go z patelni. Dodać odrobinę
oliwy lub klarowanego
masła i podsmażyć
cebulę. Powinna się lekko zrumienić. Po usmażeniu wymieszać z
boczkiem i przestudzić.3 . Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka), formę wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować do takiego rozmiaru, aby dokładnie wypełnić nim formę.4 . Jeśli lubicie chrupiące ciasto to nadszedł czas na krótkie podpiekanie ciasta. W tym celu należy ponakłuwać je widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na ten z kolei wysypać
fasolę lub ceramiczne kulki. Podpiekać ciasto 5 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika i pozbyć się obciążenia i papieru.5 . Przygotować płynne wypełnienie. Roztrzepać dokładnie
jajka ze
śmietaną,
przyprawami i
pietruszką. Do formy z podpieczonym
ciastem wyłożyć równomiernie
cebulę z
boczkiem i zalać przygotowaną masą. Piec około 35-40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika przestudzić lekko tartę i podawaćSmacznego :-)