ßßß
Składniki:0,5 kg szynki wieprzowej2 małe cukinie3 papryki czerwone2 papryki zielone2 papryki białe2 cebule2 ząbki czosnku2 marchewki6 pomidorówprzyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostraolej do smażenia
Wykonanie:Szynkę pokroiliśmy na cienkie plasterki, przyprawiliśmy i odstawiliśmy na noc do lodówki. Następnego dnia usmażyliśmy ją i poddusiliśmy z marchewką, w niewielkiej ilości wody, aż zmiękła. Dodaliśmy cebulę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni oraz posiekany czosnek. Następnie do koperkowego garnka trafiły pokrojone pomidory (oczywiście sparzone i obrane ze skórki), papryka, a na sam koniec gotowania pokrojona w kostkę cukinia (ze skórką). Wyszedł nam z tego cały koperkowy garnek pysznego leczo. Doprawiliśmy je do smaku i podaliśmy z ryżem (też w ilościach hurtowych). Ze względu na małą I oraz szkodniki ostrą paprykę dosypywaliśmy sobie już na talerzu.A na koniec jeszcze widoczek z naszego wakacyjnego tarasu...