Wykonanie
Lubię, gdy po domu rozchodzi się zapach świeżych
ziół. Dziś podczas przygotowywania obiadu pachniało
tymiankiem. I to jak pachniało, mmm… A na obiad był pyszny, mięciutki
kurczak, zamarynowany wczoraj, a dziś upieczony na warzywach. Z całą masą świeżego
tymianku. Mięciutki, bo długo pieczony w niskiej temperaturze, polecam, a sam
Kurczak pieczony z
tymiankiem- pychota :)

Składniki:6 pałek z
kurczaka1 kg
ziemniaków2
marchewki2 białe
cebuleCzerwona cebula6 ząbków
czosnku2 łyżki
oliwy tymiankowejGarść świeżego
tymiankuSólPieprzMarynata:3 łyżki
oliwy tymiankowejŁyżka
sosu WorcestershireŁyżeczka białej
gorczycy½ łyżeczki
anyżuSpora szczypta mielonego
kardamonu½
papryczki chilli½ łyżeczki
białego pieprzuŁyżka drobnego
brązowego cukruSpora szczypta
soli ziołowejWykonanie:Zaczynamy od zrobienia marynaty.
Oliwę tymiankową mieszamy z
sosem Worcestershire, dodajemy
gorczycę,
anyż,
kardamon,
biały pieprz,
brązowy cukier,
sól ziołową i posiekaną
papryczkę chilli. Marynatą nacieramy umyte i osuszone pałki z
kurczaka i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną
oliwy tymiankowej, wkładamy obrane
ziemniaki i
marchewki pokrojone na kawałki, dodajemy obrane
cebule pokrojone w
pióra i ząbki
czosnku (bez obierania- po upieczeniu będą miały bardzo fajną, kremową konsystencję). Posypujemy odrobiną
soli i
pieprzu i skrapiamy
oliwą. Mieszamy. Na wierzchu kładziemy umyty i osuszony
tymianek (zostawiamy ze dwie gałązki). Na warzywach układamy zamarynowanego
kurczaka, polewamy resztą marynaty, na
mięsie kładziemy gałązki
tymianku. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez godzinę, zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut.

