Wykonanie
Jesień pachnie
dynią. Przynajmniej w koperkowej kuchni. Mała I ją uwielbia i gdy tylko zobaczy w sklepie, to zawsze chce z nią wrócić do domu. Razem wymyślamy, co pysznego zrobimy z dyni tym razem, a możliwości jest wiele ...
Dyniowe naleśniki są jedną z nich.

Składniki:Ciasto naleśnikowe:2
jajkaSzczypta
soli320g
mąki pszennej350 ml
mleka200ml
wody gazowanej2/3 szklanki musu z pieczonej dyni2 łyżki
olejuFarsz
serowy:400g
białego sera100ml
śmietany kremówki (30%)Szklanka musu z pieczonej dyni4 łyżki
cukru brązowego1 łyżka
cukru waniliowegoDodatki:100g
czekolady deserowejWykonanie:Mus z pieczonej dyni można przygotować sobie wcześniej i np. zamrozić.
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy gąbczastą część z pestkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu aż
dynia będzie miękka (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni). Upieczoną
dynię, za pomocą łyżki, oddzielamy od skórki i sam miąższ miksujemy blenderem na gładką masę.Do miski wbijamy
jajka, ubijamy je trzepaczką, dodajemy
sól, przesianą
mąkę,
mleko,
wodę i mus z pieczonej dyni. Całość dokładnie mieszamy i jeżeli ciasto jest za rzadkie, to dosypujemy jeszcze trochę
mąki, a jak za gęste to dolewamy trochę
mleka (ciężko jest podać dokładne proporcje, bo wszystko zależy od tego, jak bardzo „wodnisty” wyszedł mus z dyni). Na koniec dolewamy
olej, i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na jakieś pół godziny, a następnie, na rozgrzanej patelni, smażymy cienkie naleśniki.W międzyczasie robimy
serowy farsz.
Ser przeciskamy przez praskę do
ziemniaków, a następnie miksujemy z
cukrem (brązowym i
waniliowym) i musem z pieczonej dyni. W oddzielnym naczyniu ubijamy
śmietanę, a następnie łączymy ją z masą
serową.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej-
czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce położonej na garnku z gotująca się
wodą. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż
czekolada się rozpuści. Trzeba uważać, żeby
woda nie dostała się do miseczki z
czekoladą.Usmażone naleśniki smarujemy
serowym farszem, składamy na trójkąty, lub rolujemy i polewamy roztopioną
czekoladą.

