Wykonanie
Znowu zawitałam w weekendowej
cukierni . Tym razem gospodynią jest Klaudia z Dusiowej kuchni, która zaproponowała Szwedzki letni tort autorstwa Nigelli Lawson z książki Kuchnia, przepisy z
serca domu. Do tego
tortu przymierzałam się już od jakiegoś czasu, dlatego wybór Dusi bardzo mnie ucieszył. Tort wyszedł niezwykle delikatny i naprawdę pyszny,
biszkopt zrobiłam z przepisu mojej mamy,
truskawki dodałam do ciasta bez wcześniejszego posypania
cukrem, a do kremu
waniliowego dodałam ziarenka
wanilii zamiast ekstraktu
waniliowego. Miałam problem z kremem
waniliowym, który nie bardzo chciał pozostać gęsty. Podczas gotowania ładnie zgęstniał, ale w miarę stygnięcia robił się coraz bardziej rzadki. Przejrzałam inne wpisy dodane do aktualnej edycji weekendowej
cukierni i zobaczyłam, że u wszystkich ten krem wypływa z
tortu. Ma to swoje plusy, bo dzięki temu
biszkopt jest idealnie nasączony ;-) Niemniej jednak na zdjęciu zamieszczonym w książce, krem jest zdecydowanie bardziej gesty. Myślę, że do przepisu na Szwedzki letni tort
wrócę jeszcze nie raz, dodam nieco więcej
mąki ziemniaczanej do kremu
waniliowego i nasączę
biszkopt wodą z
syropem truskawkowym :-)

Składniki:
Biszkopt:4
jajka¾ szklanki
cukruOpakowanie
kisielu truskawkowegoSzklanka
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem
waniliowy:2
żółtka2 łyżki
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej250ml
mlekaLaska waniliiDodatki:500ml
śmietany kremówki750g
truskawek
Wykonanie:Zaczynamy od przygotowania kremu
waniliowego. Do rondelka wlewamy
mleko, dodajemy
cukier,
mąkę ziemniaczaną,
żółtka i ziarenka z rozciętej
laski wanilii. Samą laskę możemy wykorzystać do zrobienia
cukru waniliowego . Rondelek stawiamy na maleńkim ogniu i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć (nie możemy doprowadzić do zagotowania kremu!) Gęsty krem przekładamy do chłodnej miski, przykrywamy folią spożywczą (powinna dotykać kremu- dzięki temu nie powstanie na nim twarda skorupka). Jak krem ostygnie, to miskę wstawiamy do lodówki. Krem
waniliowy musi być dobrze schłodzony- najlepiej przygotować go dzień wcześniej.Teraz czas na zrobienie
biszkoptu.
Jajka ubijamy z
cukrem do momentu aż masa będzie bardzo puszysta, dodajemy
kisiel zmieszany z
mąką i
proszkiem do pieczenia i całość mieszamy, ale już bez ubijania, mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy to tortownicy, z dnem wysmarowanym
masłem, (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 1/3
śmietany mieszamy ze schłodzonym kremem
waniliowym.½ kg
truskawek kroimy na plasterki.Ostudzony
biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Spód kładziemy na talerzu lub paterze, wykładamy połowę kremu
waniliowego i połowę pokrojonych
truskawek (bardziej przy brzegach niż na środku), przykrywamy drugim blatem, kładziemy resztę kremu i pokrojonych
truskawek i przykrywamy wierzchem
biszkoptu. Robimy czapę z
bitej śmietany i ozdabiamy
truskawkami (część możemy pokroić, część zostawić w całości, nawet z szypułkami :-)

