Wykonanie
Kocham coca-colę, aczkolwiek nigdy wcześniej nie używałam jej do gotowania. Inspirację znalazłam w internecie, ale przepis, który opierał się wyłącznie na
kurczaku i coli był dla mnie trochę za odważny jak na pierwszy raz ;P więc, pomyślałam pomyślałam i wyszedł mi pyszny
kurczak, co prawda coli nie czuć, ale potrawa jest słodko-pikantna ;-) Obiecuję, że to nie mój jedyny eksperyment z colą w roli głównej !Składniki:pół szklanki coca-coli (może być
zero od biedy)pół szklanki
ketchupu ognistego2 duże ząbki
czosnku3 duże
cebule1 podwójna
pierś z kurczakaodrobina
olejusos teriyaki (około szklanki)1 łyżka gęstego
sosu ostrygowegoKurczaka kroimy w paseczki i marynujemy w teriyaki przez 24 godziny. W następnym dniu zaczynamy od pokrojenia
cebuli w piórka. W woku rozgrzewamy
olej i smażymy
cebulę na rumiano po czym dodajemy
kurczaka i czekamy, aż się usmaży. Gdy
kurczak jest gotowy w szklance mieszamy
ketchup z colą, aż będzie jednolity sos i dolewamy do woka. Następnie dodajemy
czosnek (można dodać więcej) i
sos ostrygowy. Smażymy jeszcze przez parę minutek, żeby smaki się dobrze wymieszały ;-) Podajemy z
ryżem lub
makaronem sojowym ;-)Pyszne!!!!!O.