Wykonanie
Grillowanie stało się u nas prawie tradycją narodową,no może to lekkie nadużycie, ale z pewnością wszyscy chętniespędzamy czas na świeżym powietrzu, podjadając coś podwędzonego od czasu do czasu.Jeśli, tak jak ja , nie jesteście wielbicielami grillowanej
karkówki, czy
żeberek ikiełbasek, albo najzwyczajniej w świecie spóbowalibyście coś zupełnie innego,polecam moje "zdrowe grillowe", czyli warzywa z dodatkami orazbruschettę z grilla :)
Bruschetta:kilka kromek
chlebaząbek
czosnkupomidorzioła (
bazylia,
tymianek)łyżka
oliwy z oliweksólPomidora pokroić w plastry, posolić, posypać
ziołami i zalać
oliwą, lekko wymieszać. Chlebek podpiec na grillu na złoto. Zdjąć z rusztu i przetrzeć z obu stron ząbkiem
czosnku. Na wierzch ułożyć plasterek wcześniej przygotowanego
pomidora.
Papryka z
fetą:2
papryki2 ząbki
czosnkuopakowanie
fety10 dkg
polędwicykilka kropel
oliwy z oliwekPolędwicę pokroić w drobną kosteczkę.
Czosnek pokroić, bądź przecisnąć przez wyciskarkę.
Fetę rozdrobić i połączyć z
wędliną i
czosnkiem. Wymieszać.
Papryki podzielić na ćwiartki, oczyścić, pokropić od wewnątrz
oliwą i natrzeć. Włożyć do środka przygotowany farsz.
Faszerowana
cukinia:1 niewielka
cukinia20 dkg
miękkiego sera żółtegodowolna
wędlinasólmieszanka
ziołowa na grilla
Cukinie podzielic na cztery części. Środek trochę wydrążyć, posolić i odstawić na chwilę. Jeśli zbierze się
woda to odlać. Posypać dowolnymi
przyprawami(nie żałować przypraw, bo
cukinia potrzebuje solidnego doprawienia). Faszerować pokrojoną
wędliną połączoną ze
startym serem.