ßßß Cookit - przepis na Zdrowe grillowe

Zdrowe grillowe

nazwa

Wykonanie

Grillowanie stało się u nas prawie tradycją narodową,
no może to lekkie nadużycie, ale z pewnością wszyscy chętnie
spędzamy czas na świeżym powietrzu, podjadając coś podwędzonego od czasu do czasu.
Jeśli, tak jak ja , nie jesteście wielbicielami grillowanej karkówki, czy żeberek i
kiełbasek, albo najzwyczajniej w świecie spóbowalibyście coś zupełnie innego,
polecam moje "zdrowe grillowe", czyli warzywa z dodatkami oraz
bruschettę z grilla :)
Bruschetta:
kilka kromek chleba
ząbek czosnku
pomidor
zioła (bazylia,tymianek)
łyżka oliwy z oliwek
sól
Pomidora pokroić w plastry, posolić, posypać ziołami i zalać oliwą, lekko wymieszać. Chlebek podpiec na grillu na złoto. Zdjąć z rusztu i przetrzeć z obu stron ząbkiem czosnku. Na wierzch ułożyć plasterek wcześniej przygotowanego pomidora.
Papryka z fetą:
2 papryki
2 ząbki czosnku
opakowanie fety
10 dkg polędwicy
kilka kropel oliwy z oliwek
Polędwicę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek pokroić, bądź przecisnąć przez wyciskarkę. Fetę rozdrobić i połączyć z wędliną i czosnkiem. Wymieszać.
Papryki podzielić na ćwiartki, oczyścić, pokropić od wewnątrz oliwą i natrzeć. Włożyć do środka przygotowany farsz.
Faszerowana cukinia:
1 niewielka cukinia
20 dkg miękkiego sera żółtego
dowolna wędlina
sól
mieszanka ziołowa na grilla
Cukinie podzielic na cztery części. Środek trochę wydrążyć, posolić i odstawić na chwilę. Jeśli zbierze się woda to odlać. Posypać dowolnymi przyprawami(nie żałować przypraw, bo cukinia potrzebuje solidnego doprawienia). Faszerować pokrojoną wędliną połączoną ze startym serem.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/06/Zdrowe-grillowe.html