Wykonanie
Na przełomie maja i czerwca, kiedy
kapusta jest naprawdę
młoda,to danie należy z pewnością zaliczyć do bardzo szybkich obiadów.Bigos z
młodej kapusty trudno też nazwać bigosem, bo to właściwie
kapusta z
kiełbaską i
przyprawami. Moja wersja zawiera też zazwyczaj trochę
wędliny i jest lekko zakwaszona
koncentratem pomidrowym, bądź kwaśnym
jabłkiem.Muszę przyznać, że choć wielkim miłośnikiem tradycyjnego bigosu nie jestem, to na
młodą kapustkę czekam zawsze z utęskinieniem :)

Składniki:2 główki
młodej kapusty1/2 laski dowolnej
kiełbasy10dkg
wędliny1
cebula1 łyżka
oleju1 łyżka
koncentratu pomidorowegosólpieprz czarnymajeranekkoper (niekoniecznie)

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, zalać 1 i 1/2 szkl.
wody i dusić do miękkości. Jeśli
kapusta jest
młoda to nie powinno to zająć dłużej niż 40 minut.Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić.
Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić i wrzucić do
cebuli. Dodać pokrojoną
wędlinę.Kiedy
woda z
kapusty odparuje, a ona sama będzie juz miękka, należy połączyć ją z podsmażoną
kiełbasą i
wędliną. Dodać
majeranek,
pieprz i
sól. Na koniec dołożyć
koncentrat pomidorowy. Ja do gotowej
kapusty dodaję jeszcze obowiązkowo
koperek, ale nie za dużo, żeby moje dziecko, które jest antykoperkowcem mogło trochę zjeść :) Smacznego!