ßßß Cookit - przepis na Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Na przełomie maja i czerwca, kiedy kapusta jest naprawdę młoda,
to danie należy z pewnością zaliczyć do bardzo szybkich obiadów.
Bigos z młodej kapusty trudno też nazwać bigosem, bo to właściwie
kapusta z kiełbaską i przyprawami. Moja wersja zawiera też zazwyczaj trochę wędliny i jest lekko zakwaszona koncentratem pomidrowym, bądź kwaśnym jabłkiem.
Muszę przyznać, że choć wielkim miłośnikiem tradycyjnego bigosu nie jestem, to na
młodą kapustkę czekam zawsze z utęskinieniem :)
Składniki:
2 główki młodej kapusty
1/2 laski dowolnej kiełbasy
10dkg wędliny
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny
majeranek
koper (niekoniecznie)
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, zalać 1 i 1/2 szkl. wody i dusić do miękkości. Jeśli kapusta jest młoda to nie powinno to zająć dłużej niż 40 minut.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić i wrzucić do cebuli. Dodać pokrojoną wędlinę.
Kiedy woda z kapusty odparuje, a ona sama będzie juz miękka, należy połączyć ją z podsmażoną kiełbasą i wędliną. Dodać majeranek, pieprz i sól. Na koniec dołożyć koncentrat pomidorowy. Ja do gotowej kapusty dodaję jeszcze obowiązkowo koperek, ale nie za dużo, żeby moje dziecko, które jest antykoperkowcem mogło trochę zjeść :) Smacznego!
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/06/Bigos-z-mlodej-kapusty.html